Generic filters
Exact matches only

Fakta

Zelda: De första ljuva åren – bok 1 & 2 i urval Zelda: De första ljuva åren – bok 1 & 2 i urval
Omfång: 144 sidor i färg
Format: 240 x 169 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789175150796

Zelda: De första ljuva åren – bok 1 & 2 i urval

Böcker

Lina Neidestam är nog det finaste vi har. Hon är en mästare på att fånga detaljer och stämningar med penna och pensel.

Lina Neidestam blir förstås bara skickligare och skickligare hela tiden. Och roligare. Men hon var bra även när hon började teckna Zelda 2007. Detta påminns man om nu när ett urval av de två första Zeldaböckerna (som väl antagligen blivit slutsålda) ges ut som en samlingsvolym under titeln De första ljuva åren.

Zelda handlar om en ung kvinna i Sverige idag. Långt ifrån perfekt. Orsakar katastrofer. Men har ett gott hjärta och menar väl. (Oj, det lät nästan som Gaston …) Hon testar olika jobb, umgås med olika vänner och raggar killar.

Eftersom Zelda inte bara är lösryckta fyrarutorsskämt utan även kan läsas som en lång berättelse, som ett liv i utveckling, är det värdefullt att även få del av de första pusselbitarna.

Den första Zeldabok som jag fastnade för på allvar var Sex Out West, som är tecknad i en mer driven stil, nästan kontinental. Lina Neidestam har gjort en resa som tecknare sedan 2007. Delvis handlar det väl om att hon gått från penna till pensel, hittat en elegant tuschlinje. I de tidiga serierna kan man skönja påverkan från Kellerman, åtminstone när det gäller vissa bakgrunder. I en intervju i Utopi säger Neidestam att det var under arbetet med Maran (den erotiska boken) som hon tog sina stora tekniska språng som tecknare.

Med den professionalitet och det breda register som Neidestam besitter idag skulle hon mycket väl kunna slå internationellt. Kanske sitter redaktörerna nere på Dupuis eller Dargaud redan och vänder och vrider på några Zeldavolymer? Hon är definitivt lite som Uderzo, som med lyckat resultat kunde sitta och teckna den komiska stilen i Asterix parallellt med den realistiska i Jaktfalkarna.