Generic filters
Exact matches only

Fakta

Kapten Klara i underjorden Kapten Klara i underjorden
Av: Författare: Johan Wanloo
Tecknare: Johan Wanloo
Omfång: 104 sidor färg
Format: 170 x 220 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Kartago Förlag
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789187057090

Kapten Klara i underjorden

Böcker "Till jordens medelpunkt" i Wanloosk light-variant.

Johan Wanloo och hans seriegärning är känd för de flesta läsare av Bild & Bubbla men alla kanske inte läser de delar av hans serier som riktar sig i första hand till barn. Så en presentation av serien kanske är på sin plats. Kapten Klara är en tjej i obestämd ålder med skin på näsan och smak för äventyr. Tillsammans med sin vän, krokodilen Harry stöter hon på alla möjliga konstiga figurer och spännande miljöer. Allt enligt känt B-filminspirerat Wanlooskt recept.

Kapten Klara dök, bokstavligen, upp med sin ubåt Gudrun och vapendragare Harry i tidningen Tivoli 2009 och är som sagt en fartfylld äventyrsserie för barn. 2012 lades Tivoli ner, men serien har fortsatt som söndagssida i Dagens Nyheter. Det påstås även att Kapten Klara har utkommit som Pixibok, men för detta har jag inte hittat några belägg. Däremot så har Wanloo förekommit som författare till Pixiböcker ett antal gånger, men då framför allt med figuren ”Den flygande kaninen”. Nå, den här gången är det Kapten Klara som gäller och Kapten Klara i underjorden är ett långt sammanhängande äventyr skrivet och tecknat direkt för albumet.

Handlingen i Kapten Klara i underjorden är kortfattat att Kapten Klara och Harry får in ett rop på hjälp från havets botten och beger sig till undsättning. Väl framme visar det sig att signalen kommer från ett hål i havsbotten som de beger sig in i. Hålet leder till jordens inre där den lite lagom onde Lord Läbb regerar. Som brukligt när Wanloo är i farten så är det full fräs från början till slut. Enkla men fantasifulla miljöer, en onding som vill ta över världen, dresserade jätteinsekter och världens smartaste pingvin – Pingorr – är några av ingredienserna som Klara och Harry får dela albumet med. Johan Wanloo kan sin äventyrsgenre och stoppar in alla beståndsdelar som behövs för att få fart på äventyret.

Innehållsmässigt vänder sig albumet till 5–8 åringar. Det är inte så mycket text så det går bra för de som just börjat lära sig läsa. För de yngre, ja då är det högläsning som gäller. Jag brukar tycka att det är bökigt att läsa serier högt för barnen, men det här fungerar bra. Men även äldre har behållning av serien. När jag fick hem boken i brevlådan hann jag knappt plocka upp den innan 12-åringen med orden ”Åh, en Kapten Klara, den vill jag läsa” försvann med boken. Som vuxen ligger snarare behållningen i referenser och igenkänning från andra kända verk. Tydligast är förstås Till jordens medelpunkt av Jules Verne, men likheten mellan Lord Läbb och Marvels Dr. Doom står inte långt efter.

Som vanligt i Wanloos serier så blir det bäst om man bara accepterar handlingen och åker med. För de hundra sidorna går fort att läsa. Albumet har stora bilder och det är sällan mer än 2–3 stycken på varje sida. För att återknyta lite så känns det som en Pixibok deluxe. Det är väl inget rafflande äventyr men det sätter igång fantasin. Ett gömt land, en värld i underjorden, har fascinerat många ända sedan Jules Vernes ovan nämnda Till jordens medelpunkt. Även om det här kommer i en Wanloosk light-variant.