Generic filters
Exact matches only

Fakta

Hundedagar Hundedagar
Av: Författare: Anja Dahle Øverbye
Tecknare: Anja Dahle Øverbye
Omfång: 72 sidor i svartvitt
Format: 17,5 x 25,5 cm, häftad
Utgivare: Jippi Forlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
ISBN: 978-82-92-226-56-8

Hundedager

Böcker

Med vässad blyertspenna tecknas en anorlunda skildring av några barn som är på väg att överge sin barndom. Tonerna som ackompanjerar bär en mörk klang.

I Sverige har det de senaste åren getts ut flera serieromaner som speglar unga kvinnors steg in i tonåren, exempelvis Det som händer i skogen, Iggy 4-ever och Fri kärlek. Feminismen är tydlig och skildringen av pojkar är inte alltid positiv. Norska Anja Dahl Øverbye väljer bort pojkarna och visar att flickor själva kan skapa elakheter. Hon skildrar när vänskap spricker, och rädslan för att bli ensam lockar fram de sämsta sidorna. Barnen får bråttom att bli äldre och tre är en för mycket. De sticker varandra med vassa ord tills en ger upp.

”Hundedagar” är ett norskt uttryck för en tid under sensommaren. På svenska skulle vi antagligen säga ”rötmånad”. Saker som blir liggande ruttnar och sprider en otrevlig lukt. Som elaka kommentarer.

Illustratören Anja Dahl Øverbye är utbildad i visuell kommunkation. Det här är hennes första längre serie. Teckningarna är mycket träffsäkra vad gäller mimik och kroppsspråk. Ibland är det stelt i perspektiven. Iaktagelseförmågan hon visar i sin skildring av människor saknas när hon ritar till exempel en bil. Hon använder bara blyertspennan, ingen tusch. Avsaknanden av konturer skapar ytor för fina nyanser.

Då och då kompletterar hon med en miljöskildring på en helsida. Att ta bort mellanrummet mellan rutorna snabbar upp läsningen och när du läst klart känns det välgjort och läsvärt. En debut som ger mersmak.

Bild ur Hundedager av Anja Dahl Øverbye.

Bild ur Hundedager av Anja Dahl Øverbye.