Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter

Seriefrämjandet satsar även i år på att lansera svensk och nordisk seriekultur på Europas största seriefestival, Festival International de la bande dessinée d’Angoulême.

Nyhetsbrev-januari-2013-AngoulemeSeriefrämjandet har i över ett decennium årligen åkt till den stora seriefestivalen i franska Angoulême för att representera den svenska seriekulturen. På plats har föreningen byggt upp ett omfattande kontaktnät för att möjliggöra för svenska skapare att lansera sig på den stora franska seriemarknaden. Sedan ett par år tillbaka har vi ökat ambitionsnivån och i samarbete med Svenska Institutet, Svenska Institutet Paris samt Kulturrådet håller vi i en svensk monter på festivalen med fransktalande personal, delar ut stöd för resor och boende till personer från den svenska seriebranschen, med mera.

I år gör vi den största satsningens någonsin. Vi har delat Monterskiss2014ut resestipendier till följande redaktörer och förläggare: Elliot Alfredius (PEOW! Studios), Olle Forsslöf (PEOW! Studios), Johan Kimrin (Apart), Johannes Klenell (Galago), Michael Nielsen (Mooz), Thomas Ohlsson (Kartago) samt Josefin Svenske (Kolik). Samtliga kommer att ha böcker och annan information i den svenska montern och vi kommer bland annat arrangera ett informellt frukostmöte mellan de svenska förläggarna och deras franska kollegor.

Sedan har vi bjudit in ett antal svenska serieskapare: Kim W. Andersson (Apart), Anneli Furmark (Kartago), Dennis Gustafsson (Albumförlaget), Loka Kanarp (Kolik), Henrik Lange (Kartago), Liv Strömquist (Galago) samt Ola Skogäng (Pagina). Serieskaparna kommer bland annat att få teckna live till musik på en stor scen som vi disponerar en hel dag, signera i den svenska montern samt hålla möten med franska förläggare, tillsammans med andra svenska skapare som också besöker festivalen, som Pelle Forshed (Kartago), Martin Kellerman (Kartago) och Knut Larsson (Kartago). SeF har dessutom tagit fram en ny katalog som presenterar svenska serieskapare och deras alster.

12047193_10153307087322901_7093955799629198856_nUtöver detta slår vi ett slag för den nordiska seriekulturen och har bjudit in Karoline Stjernfelt (Cobolt, Danmark), Lene Ask (Jippi/No Comprendo Press, Norge) samt Hanna-Pirita Lehkonen (Team Pärvele, Finland). Dessa serieskapare kommer också att teckna live på scen, med mera. Vi kommer också hålla den numera traditionsenliga nordiska monterfesten på fredag kväll – som brukar dra mycket folk från hela festivalen, och ett seriebattle på scen mellan de nordiska ländernas tecknare. Seriefrämjandet har även producerat en katalog som presenterar de olika nordiska seriekulturerna, som kommer att delas ut i de olika nordiska montrarna.

 

Bland övriga aktiviteter märks en paneldebatt med svenska förläggare och skapare samt representanter för den franska gruppen BDegalité, som ska diskutera feminism och serier – ett ämne som blivit milt sagt aktuellt i samband med det rabalder som utbröt då festivalen annonserade att de enbart nominerat män till sitt Grand Prix.

images

 

Alla dessa aktiviteter är avsedda att öka kunskapen om svenska och nordiska serier i Frankrike och skapa möjligheter till möten med den franska seriekulturen.