Generic filters
Exact matches only

Fakta

Var ska jag lägga mitt huvud? Var ska jag lägga mitt huvud?
Av: Författare: Rakhsha Razani
Tecknare: Rakhsha Razani
Omfång: 198 sidor
Format: 270 x 210 mm
Utgivare: Galago
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789170378348
Betyg:

Var ska jag lägga mitt huvud?

Böcker

En gripande självbiografisk berättelse om att fly från sitt land och försöka bygga en ny verklighet i en helt annan del av världen. Huvudpersonen flyttar från Iran till England för att studera på 1970-talet, men flyttar hem igen vid revolutionen 1979 för att solidariskt hjälpa till att bygga upp landet. Inget blev dock som de hade tänkt och hon och hennes lilla familj får fly, och hamnar till slut i Sverige. Razani återberättar sina upplevelser i en mycket personlig text, som känns som om hon satt bredvid en och berättade, och har illustrerat texten med 2–3 bilder per sida.

Det är i praktiken omöjligt att inte jämföra denna bok med Marjane Satrapis mästerliga Persepolis, varpå den framstår som såväl mindre visuellt intressant som mindre välstrukturerad vad gäller det narrativa. Med det sagt är den på inget sätt ointressant. Framför allt den sista delen, om att hamna i och försöka anpassa sig till svenska förhållanden fann jag mycket intressant. En bok som verkligen behövs idag, då många verkar ha svårt att sätta sig in i och förstå vad som pågår för de flyktingar som kommer hit till Sverige.

[Texten publicerades ursprungligen på fredrikstromberg.com 2016-01-25 och återges med skribentens tillstånd.]