Generic filters
Exact matches only

Fakta

Resan till Japan Resan till Japan
Av: Elin Fahlstedt
Omfång: 50 sidor
Format: A5
Färg/svartvitt: Svartvitt
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Berättelser
Kontakt: Kontakt: info@elinfahlstedt.se
Hemsida: www.elinfahlstedt.se

Resan till Japan

Fanzin

Elin Fahlstedt har inte figurerat i fanzinsammanhang så värst mycket tidigare – vilket har sin naturliga förklaring i att hon inledde sin karriär som publicerad och respekterad serieskapare/illustratör klart tidigare än de flesta. Sin fantasifrossande seriealbumsdebut ”Umbra” (Kolik förlag 2011) tecknade hon redan som tonåring. Inte långt därefter kom bilderboken ”Önskeprickar” (Opal 2011), och sedan dess har Fahlstedts eteriskt vackra serier och illustrationer synts till i en mängd sammanhang, exempelvis tidningarna Utopi och KP.

”Resan till Japan” är en egenutgiven resekrönika, delvis i serieform, från en månadslång resa i mangans, sushins och zenbuddhismens hemland. Den läckert formgivna lilla boken är i stora drag en återgivning av den faktiska resedagboken som Fahlstedt hade med sig under sin och pojkvännen Oscars gemensamma färd. Mestadels består innehållet av rapporterande text, där bilderna i första hand är skissartade illustrationer, dock ofta riktigt detaljerade, stämningsfulla och (inte oväntat) djupt charmiga sådana. Det framgår tydligt att bilderna i regel har nedtecknats på plats; de flesta situationer och upplevelser som återges har fångats in färska. Vi får ta del av bildsatta detaljer mellan allt från Hello Kitty-tågkort till blad från diverse lövträd, från mössor utformade som berget Fuji till prydnader i buddhistiska tempel.

”Resan till Japan” utmärker sig i första hand därmed som en sprudlande, tveklöst lockande introduktion till Japan i all dess naturskönhet, enormt eleganta kulturarv och inte minst härligt knasiga populärkultur. Någon inre resa hos författaren får vi däremot inte riktigt ta del av, annat än i bemärkelsen av den genomgående vidögda förtjusningen till den strida strömmen av exotiska, ljuva upplevelser. Nog räcker det långt trots allt, för det är svårt att inte smittas av denna förtjusning, att inte känna en kittlande längtan till detta snudd på sagolikt porträtterade land växa fram. Jag känner dock även en viss längtan efter att få läsa mer om författarens inre upplevelser och reflektioner, oavsett om så sker i bildsatt text eller i renodlad serieform. För det finns bevisligen en lockande, magisk värld även inombords hos Elin Fahlstedt.

© Elin Fahlstedt