Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Sommaren och hösten 2016 visas en Fantomenutställning på Åbergs Museum. Bilden är hämtad från museets webbplats.
  • Nyheter

Under sommaren och hösten 2016 ligger fokus på Fantomen på Åbergs Museum i Bålsta med en ny utställning och aktiviteter för barnen. I centrum för utställningen står den klassiske tecknaren Wilson McCoy.

Fantomen är en av de folkkäraste seriefigurerna i Sverige och har en serietidning med samma namn som utgetts oavbrutet sedan 1950, ett numera rätt svårslaget rekord både i Sverige och internationellt. Denne maskerade djungelhjälte skapades 1936 av amerikanen Lee Falk och tecknades först av Falk själv, innan Ray Moore tog över, för att sedan bli avlöst av Wilson McCoy, Sy Barry, Paul Ryan med flera. Och då har vi inte ens nämnt alla de svenska och internationella författare och tecknare som vidareutvecklat Fantomenlegenden i samband med den svenska licenstillverkningen, det som kallas Team Fantomen.

Åbergs Museum i Bålsta har under sommaren och  hösten 2016 en tillfällig utställning i samband med Fantomens 80-årsjubileum. I centrum för utställningen står den klassiske Fantomentecknaren Wilson McCoy. Martin Thomas Dahlström, en av initiativtagarna till utställningen, uppger att mer än hälften av utställningen utgörs av serieoriginal tecknade av McCoy, medan andra hälften består av en fakta- och konstdel ägnad åt densamme, med en ny teori om Fantomens uppkomst som en motmyt till nazismen.

Utställningen visar också upp Fantomeninspirerad konst av flera svenska konstnärer som Kristina Elander, Marie-Louise Ekman, Carl Johan de Geer och Jan Håfström – den sistnämnde avgjort mycket inspirerad av just McCoy. (En längre intervju med Jan Håfström kommer för övrigt i Bild & Bubbla nummer 208 under hösten.)

Även andra Fantomenprylar och serieoriginal av tecknare som Rolf Gohs och Kari Leppänen visas upp i samband med utställningen. För barnen har man specialtillverkat en dödskallegrotta och bjuder på en skattjakt där barnen kan få det onda märket.

Utställningen pågår till och med 2 oktober 2016.

Rättelse: Artikeln uppdaterades 19/8 och korrigerades med uppgifter från Martin Thomas Dahlström.