Generic filters
Exact matches only

Fakta

Mörk materia Mörk materia
Av: Sigrid Rudnert
Omfång: 16 sidor
Format: A5
Färg/svartvitt: Svartvitt
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
Kontakt: Kontakt: sigrid.rudnert@gmail.com
Hemsida: dagboksanteckningar.tumblr.com

Mörk materia

Fanzin

Egentligen är det väl synd att fokusera denna recension på endast ett fanzin – vi har nämligen fått in ett flertal nyskapade alster från Sigrid Rudnert. Alla av dem känns värda att lyftas fram av olika anledningar. Big A Little A v1.2, med mycket underhållande, satiriska seriestrippar med punktema; Lågor, en fantasyhistoria som jag tolkar som en lyckad 24-timmarsserie; Bamzin, ett ”Bamsefanzin” där världens starkaste björn inte längre är även världens snällaste, utan raka motsatsen. (Det bör nämnas att den sistnämnda brutalt roliga parodin lämnade undertecknad med intensiv mersmak!)

Det är dock i fanzinet Mörk materia som Sigrid Rudnerts serieberättarförmåga kommer mest till sin rätt. Det är en småkuslig, humorkryddad historia om en mystisk portal som dyker upp i såväl kylskåpet, syltburken som kaffekoppen. Berättad, som sig bör, med gott om svärta, lagom med dramatik, och många ångestladdade tysta rutor. Rudnert är en tecknare med uppenbar känsla för det enkla men uttrycksfulla – figurernas ansiktsdrag är bara steget vidare från smileysar, men kommunicerar sina känslor på ett synnerligen levande sätt. Tecknandet är rakt igenom oansträngt och proffsigt, i layouten sitter allt där det ska. Serien slutar på ett sätt som känns mer som ett avslut på ett första kapitel än en komplett berättelse, dock finns det inget som tyder på att någon fortsättning skulle finnas att vänta sig.

Ett annat litet frågetecken för mig förblir om serien i första hand är tänkt att vända sig till barn eller till vuxna – kanhända är det både och. Den på ”snällt” vis kusliga stämningen får en att känna att den optimala läsaren vore en person ungefär i mellanstadieåldern. I vilket fall som helst är det nog inte minst som barnserietecknare som jag anser att Sigrid Rudnert har en hel del potential. Samtidigt har hon en tydlig bredd, som får mig att se fram emot även fler roliga och egensinniga vuxenserier från henne. Inte minst ett Bamzin vol. 2, då.

© Sigrid Rudnert