Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tjejerna på höjden Tjejerna på höjden
Av: Frida Malmgren
Omfång: 24 sidor
Format: A5
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Roligt
Övrigt: Finns att köpa på Fosfor

Tjejerna på höjden

Fanzin

Tjejerna på höjden är tre polare någonstans mellan 25 och 30 med en sarkastisk syn på tillvaron. De rör sig i vad som verkar vara Stockholm, och är ständigt redo med vassa kommentarer över fenomen som snygga killar, att ironiskt åka Finlandsfärja och hur ens verklighetsuppfattning kan bli förvrängd av alltför flitigt användande av Tinder.

Det är alltså fråga om en humorserie, och formen med korta episoder à fyra rutor känns igen. Till skillnad från många andra serier i det här formatet finns inte mycket av subkulturell kredibilitet och snäv referenshumor i Tjejerna på Höjden. Seriens huvudpersoner är inga superhipsters utan ”vanliga tjejer” som har klippt sig, skaffat jobb och lever nåt slags svenssonliv.

Humorn i serien blir också därefter. Skämten bygger nästan helt på tjejernas dialog som väl är tänkt att vara smart och sarkastisk, men trots det känns ganska tam och konventionell. Replikerna skulle behövt dras lite längre åt det absurda för att bli riktigt roliga. Den som lever ett liv som starkt påminner om tjejerna på Höjdens skulle i och för sig kunna uppskatta serien för den rena igenkänningsfaktorn. Jag gissar dock att man i sådana fall skulle få ut betydligt mer av en verklig krogkväll med sina livs levande tjejkompisar.

Om Frida Malmgrens humor lämnar mig ganska kallsinnig så tycker jag desto bättre om hennes tekningar. Hon har en avslappnad och uttrycksfull stil med kurviga linjer som fångar figurernas karaktärsdrag på ett snyggt sätt.

Helhetsintrycket blir att Tjejerna på höjden är en kompetent utförd serie, vars igenkänningshumor dock är lite väl lätt och lagom för att jag ska kunna engagera mig.

© Frida Malmgren