Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Den 21:e Fantomen är död i Fantomen nr 16/2016. Bild: Paul Ryan. © Egmont/King Features Syndicate
  • Artiklar
80-årsjubilaren Fantomen har under jubelåret uppmärksammats i mainstream-media på flera sätt. Just under sommaren och hösten har nyheterna duggat tätare än vanligt.

Utöver själva jubiléet har man även lyft fram uppseendeväckande nya grepp i serien, det faktum att en kvinna för första gången vunnit omröstningen om årets bästa omslag samt ”nyheten” att Christer Pettersson tydligen prenumererade på tidningen en gång i tiden. Och så fick ju tidningen en vikarierande redaktör i början av året – och det var ju inte direkt någon okänd förmåga i seriesammanhang.

Tvillingarna tar över

Omslaget till Fantomen nr 16/2016, där en framtida storyline introduceras. Bild: Henrik Sahlström. © Egmont/King Features Syndicate

I 80 år har den 21:e Fantomen varit seriens huvudperson, även om en betydande del av Fantomen -äventyren varit tillbakablickar till förfädernas historiska äventyr. Inför jubiléet tar serien nu några steg framåt i tiden, till den framtid där den nuvarande Fantomen är död och tvillingarna Kit och Heloise träter om vem som ska ta över rollen och dödskalletronen. Redaktionen betonar i ledaren till Fantomen nummer 16/2016 (som utkom i somras) att detta inte rör sig om någon ”alternativ framtid, som möjligen, eventuellt kanske kan inträffa – detta ÄR faktiskt seriens framtid”. Dock kommer den nuvarande Fantomens äventyr att rulla på som vanligt medan framtidsföljetongen dyker upp sporadiskt. Redaktionen beskriver upplägget som att både ha kakan kvar och äta den.

Det första avsnittet är skrivet av veteranen Claes Reimerthi och tecknat av Paul Ryan, som därmed återvände till svenska Team Fantomen efter ett uppehåll på tio år där han tecknare den amerikanska dagspressversionen The Phantom. Tyvärr avled Ryan den 7 mars i år och efterträddes på dagsstrippen av Mike Manley.

En längre recension av detta nummer finns på Toffraffel.

Första kvinnliga omslagstecknaren prisad

Omslaget till Fantomen nr 13/2015, som utsågs till årets omslag 2016. Bild: Elin Larsson. © Egmont/King Features Syndicate

2016 blev också året då media för första gången uppmärksammade vinnaren i omröstningen om årets bästa Fantomen-omslag. Utmärkelserna hade aldrig tidigare vunnits av en kvinna, men när läsarrösterna var räknade stod det klart att Elin Jonsson vunnit med omslaget till Fantomen nummer 13/2015. Fantomen-produktionen har till stora delar länge varit mansdominerad, med några få undantag såsom manusförfattarna Dai Darell, Anna Jansson och Ingebjørg Berg Holm. (De två sistnämnda har dock bara skrivit ett äventyr vardera.) Jonsson har under de senaste åren också gjort illustrationerna till faktasidorna Fantomens universum.

– Det känns jättekul! Fantomen har funnits i mitt liv sen jag var liten, och jag har till och med Singhpiraternas märke som tatuering. Jag trodde inte att jag hade en chans på att vinna, så det här kom verkligen som en väldigt välkommen överraskning, sade Jonsson själv i ett pressmeddelande.

Christer Pettersson – prenumerant

Christer Pettersson är mannen som fälldes och till slut friades för mordet på statsminister Olof Palme. Han avled 2004. Under researchen för en kommande spelfilm om Pettersson hittade filmkollektivet Luftslottet 35 sopsäckar med Petterssons tillhörigheter, brev, böcker med mera. Bland fynden fanns ett flertal serietidningar, och det visade sig att Pettersson till och med prenumererade på Fantomen.

Hela artikeln om Petterssons ”okända arkiv” fanns i Expressen 2016-09-13.

Fantomen-kännare ny redaktör

En annan nyhet som kablades ut i början av året var att Fantomen fått en ny redaktör. Vikarierande sådan, medan ordinarie redax Mikael Sol Befann sig på föräldraledighet. Ansvaret axlades av Andreas Erikson, seriekännaren som även driver Ades Media, förlaget bakom den svenska utgivningen av Dylan Dog.

Redan som tolvåring tävlade han i ämnet Fantomen i TV-programmet Kvitt eller dubbelt, och under ett flertal år har han frilansat åt Fantomen genom att svara i frågespalter och skriva informativa artiklar om serien. För närvarande är Eriksson även redaktör för de klassiska årgångsutgivningarna.