Generic filters
Exact matches only

Fakta

Elementens magi 1: Eldprinsessan Elementens magi 1: Eldprinsessan
Av: Aleksandra Öberg
Omfång: 16 sidor
Format: A5
Färg/svartvitt: Färg
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Fantasy
Kontakt: Facebook-sida: www.facebook.com/Aleksandras.art
Hemsida: www.elementensmagi.blogspot.se

Elementens magi 1: Eldprinsessan

Fanzin

På en introduktionssida i slutet av sitt fanzin berättar Aleksandra Öberg att hon tecknat och skapat i hela sitt liv, vilket jag tveklöst vill uppmuntra henne till att fortsätta med. Hon berättar även en del övrigt om sig själv och sina intressen – mer väsentlig information för recensionens del hade dock varit att veta hennes ålder, likaså hur länge hon hållit på med serier. Ibland är det viktiga aspekter för att kunna göra en rättvis bedömning.

I fanzinet ifråga, tjusigt ihopsytt med rött snöre, får vi i vilket fall en första glimt till en längre fantasyberättelse som hon är i färd med att skapa. Vi möter huvudpersonen, en förtrollad eldprinsessa vid namn Penny, den talande katten Allergen, och så en nemesis – en liten blond tjej som vi inte (ännu?) får veta namnet på. I sig ganska fungerande ingredienser för att inleda en fantasyhistoria, men dessvärre är det inte alltför lätt att hänga med i svängarna i storyn. Mer tydlighet i både berättelsen och karaktärerna är vad jag önskar mig allra mest av del 2. Ibland är det även lite svårt att veta i vilken ordning rutorna ska läsas, så layouten är det också en bra idé att se över. Läsaren ska faktiskt inte behöva fundera en sekund på vad det är som ska läsas näst i en serie.

Aleksandra säger sig ha läst mycket manga, vilket syns klart i bilderna. Karaktärernas känslor går oftast att tyda enkelt i de stora ögonen och i övriga ansiktsuttryck, och den talande katten är tecknad precis så gulligt som katter inom manga sig bör. Jag är dock övertygad om att Aleksandras talang skulle komma mer till sin rätt om hon använde datorn i första hand till färgläggning och tecknade sina figurer helt för hand. Sannolikheten är stor att bilderna då skulle bli mer levande. Användandet av comic sans till textning får väl vara ok den här gången – för en mer erfaren tecknare är det dock ett typsnitt som man helt enkelt skippar.

Det fortsatta arbetet med Elementens magi kan man följa på Aleksandra Öbergs blogg (adress ovan). Det ska för min del bli spännande att se vilken sorts utveckling uppföljaren har att bjuda på.