Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
I november 2016 ger Dark Horse ut Kim W. Anderssons science fiction-serie Astrid på den amerikanska marknaden. Parallellt med detta har upphovsmannen dragit igång en crowdfunding-kampanj för att kunna göra en svensk utgåva – något som lyckats, med råge.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det ibland kallas på svenska, har ändrat villkoren för små entreprenörer och även utövare av konstnärliga yrken som behöver säkra finansieringen för sina projekt. Vi har tidigare skrivit om kampanjer för The Goon, 1000 Ögon och Swedish Manga Anthology, och i våras genomfördes även en framgångsrik kampanj för att starta ett seriekafé i Göteborg. Även Apart förlag har provat på crowdfunding med boken Äganderätten måste ständigt omförhandlas och en specialutgåva av Alena i samarbete med Kim W. Andersson).

Det är dock långtifrån alla kampanjer som lyckas, så det gäller nog ändå att kunna erbjuda en attraktiv produkt, gärna knuten till en känd serietecknare. Till den svenska utgåvan av Astrid: Vulkanmånens kult utlovas hårdpärm och ett exklusivt skyddsomslag, och skänker du mer än 200 kr får du utöver boken bonusar såsom Comic Con Stockholm-biljetter, presentkort hos Apart förlag, originalteckningar med mera i en stigande skala.

Själva serieboken får premiär 4 november i samband med Comic Con Stockholm. Kampanjen avslutas 30 oktober; kampanjsidan hittar ni här. Målet att få in 100 000 kr har redan överträffats, med lite mer än en vecka kvar är man uppe i hela 127 000 kr.