Generic filters
Exact matches only

Fakta

Snipp och Snopp och dumma nya flickan Snipp och Snopp och dumma nya flickan
Av: Författare: Tony Cronstam
Tecknare: Tony Cronstam
Omfång: 32 sidor i färg
Format: 215 x 175 mm, inbunden
Utgivare: Idus förlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-7577-289-9
Snipp och Snopp och kalaset som växte Snipp och Snopp och kalaset som växte
Av: Författare: Tony Cronstam
Tecknare: Tony Cronstam
Omfång: 40 sidor i färg
Format: 215 x 175 mm, inbunden
Utgivare: Idus förlag
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Snipp och Snopp: Lika eller olika? Snipp och Snopp: Lika eller olika?
Av: Författare: Tony Cronstam
Tecknare: Tony Cronstam
Omfång: 36 sidor i färg
Format: 215 x 175 mm, inbunden
Utgivare: Idus förlag
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789175772646

Tre böcker om Snipp och Snopp

Böcker

Det har påståtts att böckerna Snipp och Snopp är kontroversiella. Det är Elvis– och Bamse-tecknaren Tony Cronstam som tecknat dessa bilderböcker för yngre barn.

Sammanlagt har det kommit tre böcker om det kvinnliga, respektive manliga könsorganen Snipp och Snopp. Och hitintills har inget i dem varit kontroversiellt. Vilket kanske kan förefalla underligt, men det här är så inkluderande böcker att inget sticker ut.

I Snipp och Snopp: Lika eller olika? får vi reda på att båda är lika bra. Pojkars och flickors genitalier har olika utseende, även sinsemellan. Det är inget som egentligen skiljer pojkar och flickor åt. I Snipp och Snopp och dumma nya flickan kommer det en ny flicka till klassen som Snipp blir avundsjuk på eftersom hon umgås så mycket med Snopp. Men det löser sig till slut, och de tre blir vänner. Och så slutligen, Snipp och Snopp och kalaset som växte, där vännerna hälsar på olika familjekonstellationer för att bjuda dem på fest. Varje familj har en egenhet, exempelvis kan de ha klockan upp och ned.

Förr kanske detta var en kontroversiell poäng? Familjen med klockan upp och ned består nämligen av två pappor och ett barn, och provokationen ligger måhända i att det inte är något konstigt för Snipp och Snopp medan andra kanske tycker det är konstigt med ett samkönat par. Fast inte är det mycket till provokation heller?

Min gissning är att böckerna om Snipp och Snopp går hem bland de mindre barnen. Men jag tror inte heller att vuxna behöver känna sig generade över dem. Annars får man just vad som förväntas av böcker för den här målgruppen.