Generic filters
Exact matches only

Becoming an ex-mormon

Fanzin

Becoming an ex-mormon
Av: Cajsa Nordlund
Omfång: 70 sidor
Format: Kvadratisk
Kontakt: tossaniska@gmail.com
Hemsida: tossaniska.tictail.com

Religion som tema i seriesammanhang tycks nästan ha fått sig ett litet genombrott under 2016 främst genom Kartago-antologin ”Opium för folket”, där gräddan av våra serieskapare förmedlar en rad skarpa betraktelser kring ämnet. Särskilt många personliga erfarenheter av religiöst präglade livsöden har Seriesverige dock ännu bjudits på inte osannolikt på grund av att vi ju lever i ett av världens mest sekulära länder.

Cajsa Nordlund berättar i baksidestexten till sitt debutfanzin att hon i ålder av 27, för tre år sedan, lämnade bakom sig livet som mormon, skilde sig och inledde en ny och lyckligare tillvaro. Även serieskapandet är något nytt för henne, och hon har valt att inleda det hela med satiriska betraktelser kring kontrasten mellan det hårt reglerade livet som mormon och den bekväma (men inte alltid okomplicerade) friheten som ex-mormon. Valet av tema framstår som självklart rätt, och även resultatet är imponerande: en lång rad underhållande enrutingar som belyser såväl för- som nackdelar med att nyss ha blivit ex-mormon, samlade mellan två pärmar i en proffsigt utformad trycksak.

25

Ur följebrevet framgår det att fanzinet i första hand vänder sig till personer som varit mormoner och lämnat kyrkan ifråga. Nog kan innehållet tänkas fungera allra bäst som igenkänningshumor för dessa, även om man som icke-ex-mormon inte heller har några förhinder att uppskatta stora delar av Nordlunds satir. Utan bakgrundsinformation om mormonismen kan det visserligen vara svårt att hänga med i en del svängar, men det mesta man behöver veta kan utan problem uppfattas utifrån det man ser/läser: tvånget till ålderdomliga underkläder; äktenskapet mellan man och kvinna som enda legitima formen av samlevnad; förbudet mot kaffedrickande (ja, faktiskt) osv. Bilderna är klart charmiga i sin naivistiska stil, de förmedlar både värme och en skön portion av vad som framstår som nyfunnen livsglädje.

Risken för en läsare utan förkunskaper är förstås att mormonismen i stort framstår som något av ett absurt skämt. Det finns många aspekter av livet som mormon, eller ex-mormon för den delen, som ju inte ryms inom den lättsamma satiriska formen, och som jag blir desto mer nyfiken på. Exempelvis det försvunna ljuset i ögonen som inte längre lyser upp mörkret omkring en … visst skulle det väl hålla som tema även för en djuplodande serienovell?

Henri Gylander

54