Generic filters
Exact matches only

Fakta

Wika 1: Wika och Oberons raseri Wika 1: Wika och Oberons raseri
Av: Författare: Thomas Day
Manus: Olivier Ledroit
Tecknare: Olivier Ledroit
Färgläggare: Olivier Ledroit
Översättare: Marika Yamoun
Redaktör: Peter Sparring
Omfång: 72 sidor i färg
Format: 318 x 240 mm, hårda pärmar
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-87861-07-9
Betyg:

Wika 1: Wika och Oberons raseri

Böcker Wika är en serie som man kan titta på i timmar, och ändå upptäcka nya saker varje gång man plockar upp den. Olivier Ledroits teckningar och färgläggning är, som reklamtexten från förlaget säger, både "sinnliga och överdådiga". Vid första åsynen kan Wika framstå som ännu en i raden av mer eller mindre originella fantasyserier, men här finns mer att botanisera i när man verkligen börjar läsa.

Till formen liknar detta en saga av klassiskt snitt. När hertig Grimm och Titania mördas av prins Oberon undslipper deras dotter nätt samma öde genom att få vingarna avklippta och bli adopterad av en ”vanlig” familj i den främmande värld som Day och Ledroit målar upp för läsaren. Detta är en värld som är lika mycket inspirerad av Sagan om ringen som av nordisk mytologi, Shakespeares En midsommarnattsdröm och steampunk, vad jag kan bedöma. Som tonåring beger sig Wika till Avalon, alvrikets huvudstad, för att söka lyckan. Där slår hon sig i slag med den charmante tjuven Bran, men lyckan blir kortvarig när Oberons anhang kommer dem på spåren.

Det här är förtrollande läsning. Wika och Oberons raseri är en serie som utan vidare hade platsat i Epix’ utgivning av franska serier på 1980-talet – och det är menat som en komplimang. Hittills har Wika flugit under radarn för de flesta, men min förhoppning är att fler ska upptäcka den, så att upphovsmännen ska kunna slutföra den, och det svenska förlaget kunna slutföra utgivningen.