Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Dwayne McDuffie. Porträtt av Denys Cowan använt i promotionmaterial.
  • Artiklar
Dwayne McDuffie jobbade för både Marvel och DC fram till sin död 2011 och skrev också manus till tecknade TV-serier som Ben 10. Hans största seriehistoriska insats var dock grundandet av Milestone Media 1993, en etikett där serierna till största delen skrevs av afro-amerikaner och handlade om superhjältar med minoritetsursprung. Nu vill McDuffies änka starta en stiftelse till hans minne.
Damage_Control_1 omslag

Omslaget till första numret av Damage Control (1989). Bild Ernie Colón. Copyright Marvel Comics.

Dwayne McDuffie föddes 20 februari 1962 i Detroit. Han var utbildad fysiker, men efter examen gick han en filmskola i New York och hamnade så småningom i tidningsbranschen. I slutet av 1980-talet fick McDuffie en redaktionell tjänst på Marvel Comics, och hans första stora egna serie var Damage Control, om en firma som städar upp efter superhjältestrider.

Ganska snart tröttnade McDuffie på vad han uppfattade som en smårasistisk stämning på Marvel inom allt från hur man behandlade afro-amerikanska serieskapare till dito seriefigurer, och sade upp sig.

Han frilansade under några år på serier som Deathlok för Marvel och Prince-tidningarna för DC innan han och en grupp andra serieskapare som ansåg att minoriteter var underrepresenterade i serier beslöt sig för att grunda Milstone Media 1993. Med McDuffie som chefredaktör fick man snart distribution via DC Comics och under några år rullade det på med superhjältetitlar som Hardware, Static, Icon, Blood Syndicate med mera.

Fyra av Milestones titlar från de tidiga glansdagarna. Copyright Milstone Media/DC Comics.

Fyra av Milestones titlar från de tidiga glansdagarna. Copyright Milstone Media/DC Comics.

1997 hade alla titlar lagts ned, och förlaget sysslade därefter mest med att licensiera ut Static till en tecknad TV-serie med namnet Static Shock 2000–2004. McDuffie var inblandad på manussidan och fick därmed en helt nya karriär som manusförfattare till TV-serier som Teen Titans, Justice League, Scooby Doo och Ben 10. Han har även adapterat kända serieäventyr till tecknade långfilmer: Justice League: Doom, All-Star Superman och Justice League: Crisis on Two Earths.

Omslaget till filmatiseringen av Morrisons och Quietlys All-Star Superman, som adapterades av McDuffie. Det lär ha varit den film McDuffie var nöjdast med. Copyright DC Comics.

Omslaget till filmatiseringen av Morrisons och Quietlys All-Star Superman, som adapterades av McDuffie. Det lär ha varit den film McDuffie var nöjdast med. Copyright DC Comics.

Han återvände till serierna efter ett tag och skrev stora flaggskepp som Fantastic Four (2006–2008) och Justice League of America (2007–2009). Vid den här tidpunkten återupplivade och införlivade DC Comics Milestones figurer i sitt vanliga superhjälteuniversum, och McDuffie var givetvis med på ett hörn.

2009 gifte han sig med TV-författaren Charlotte Fullerton, men deras lycka blev kortvarig. McDuffie dog 21 februari 2011, blott 49 år gammal, i sviterna av en hjärtoperation. 2015 instiftade  änkan ett pris, Dwayne McDuffie Award for Diversity in Comics, och nu vill hon formalisera utdelandet av detta genom att köra en crowdfunding-kampanj på GoFundMe. Detta är tänkt att resultera i en stiftelse vid namn The Dwayne McDuffie Foundation. Utöver utdelandet av priset är det tänkt att stiftelsen ska dela ut stipendier till lovande skolbarn, digitalisera och tillgängliggöra McDuffies pappersmanus och eventuellt lobba för en stjärna på Hollywoods Walk of Fame.