Generic filters
Exact matches only

Fakta

Curly Bracket: Den gömda koden Curly Bracket: Den gömda koden
Av: Författare: Johan Wendt, Tor Moström
Seriebearbetning: Marcus Olsson
Tecknare: Peter Bergting
Redaktör: Marcus Olsson
Formgivare: Johan Andreasson, Caroline Linhult
Omfång: 96 sidor i färg
Format: 220 x 155 mm
Utgivare: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 978-91-638-8672-0
Betyg:

Curly Bracket: Den gömda koden

Böcker

Curly Bracket är både serieroman och lärobok i ett. Syftet med boken är att lära barn datalogiskt tänkande och därmed att kratta manegen för en armé av framtida programmerare.

Enligt ett pressmeddelande från förlaget kommer Europa att sakna en miljon programmerare om fem år. I en del länder har man därför börjat lära ut programmering i grundskolan, men inte i Sverige. Det är denna brist som författarna vill försöka råda bot på genom att gömma matematiska problem i skönlitterär dräkt. Eller gömma och gömma – det är inte särskilt subtilt gjort alla gånger. Svårigheten är i min mening rätt hög, så det blir oftare ett fall av att titta i facit och se hur problemen löstes än att få chansen att lösa dem själv.

Den skönlitterära dräkten består av en serieberättelse om en dystopisk framtid där företaget Corporatus styr över allt. I staden som omgivs av en postapokalyptisk ödemark finns en internatskola där ungdomar drillas inför ett slutprov som avgör deras framtid. Här går Curly Bracket, en flicka med ett mystiskt förflutet och en naturlig fallenhet för datalogiskt tänkande. Denna talang ger henne ett övertag i den cyberspace-arena där proven äger rum.

Peter Bergtings teckningar är som vanligt en fröjd att beskåda, och jag tror inte det är någon tillfällighet att man gett honom spelrum att utnyttja sina styrkor genom att skriva in fantasyinslag i cyberspace-scenerna. Det är till stor del Bergtings förtjänst att det här inte blir outhärdligt tråkigt att läsa. Det pedagogiska inslaget blir ibland övertydligt och då skruvar jag på mig. Nu är det ju inte någon illvillig ideologi som lärs ut, men det känns inte helt lustfyllt när man läser detta med skönlitteraturen som utgångspunkt.

Upplägget är förvisso helt unikt – så vitt jag vet – men berättelsen känns ändå som ett lapptäcke av lån från böcker och filmer som Divergent, The Hunger Games och Matrix.

Summa summarum så är det ingen stor läsning, men ändamålet är ändå behjärtansvärt. Om detta hjälper någon skolungdom att bli intresserad av skolarbete är det väl gott nog.

Fotnot: Den andra delen av Curly Bracket utkom i september 2016.