Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Ruta ur MAD av Porges.
  • Nyheter
När vi rapporterade om tre andra MAD-tecknare som gått bort under 2016 påpekade några minnesgoda läsare att även Paul Peter Porges gick bort i december.

Paul Peter Porges föddes i en judisk familj i Wien 1927 och upplevde flera dramatiska händelser under sitt liv på flera kontinenter. När Österrike annekterades av Tyskland under Andra världskriget blev situationen snart ohållbar. 1939 skickades Porges och hans äldre bror till Frankrike, där de hamnade i ett läger för krigsbarn medan föräldrarna skeppades till koncentrationslägret Teresienstadt.

Porges rymde ett flertal gånger från barnlägret och tog sig till sist till Schweiz, där han på grund av sin ringa ålder fick stanna. Han tog examen från konstskolan Haute École d’art et de design Genève och träffade kvinnan som skulle bli hans fru, Lucie Eisenstab, även hon född i Wien.

Brodern Kurt Porges hade tjänstgjort i amerikanska armén och fick därmed chansen att ordna visum åt hela familjen så att de kunde flytta till USA 1948. Detta gällde även föräldrarna, som hade överlevt vistelsen i koncentrationsläget. Paul Peter Porges hamnade även han i amerikanska armén och tjänstgjorde under Koreakriget, en tid då han började ritade skämtteckningar åt tidningar för värnpliktiga. Efter det fortsatte Porges på denna bana och passade även på att gifta sig med Lucie.

MAD-original av Porges.

MAD-original av Porges.

Porges tecknade för tidningar som prestigefyllda tidningar som Saturday Evening Post och The New Yorker innan han började arbeta för MAD 1966. Från och med 1971 blev han en regelbunden medverkande, först endast som författare men efter ett tag även som tecknare. 2009 medverkande han för sista gången i MAD, 82 år gammal.

Lucie Porges dog 2011 efter en framgångsrik karriär som modedesigner. 2015 donerades Porges familjearkiv och flera av både Lucies och Pauls verk till Judiska museet i Wien. Efter hustruns död drog sig Porges undan allt mer tills han slutligen dog den 20 december 2016 på Jamaica. Han blev 89 år gammal.

Även Toppraffel har publicerat en nekrolog över Porges.