Generic filters
Exact matches only

Psyket

Fanzin

Psyket
Av: Siri Lo Lidbeck
Omfång: 12 sidor
Format: A5
Kontakt: sirilidbeck@gmail.com
Hemsida: www.sirilidbeck.se

Många äro de serier som berättar om depression, vår tids främsta folksjukdom, samt övrig psykisk ohälsa. Att ta upp temat ifråga inom humorbetonat stripformat hör dock inte till vanligheterna – vilket får Psyket att framstå som både intressant och ganska originellt.

Flertalet av de satiriskt laddade dialogerna i serien förs mellan personal och patienter på psykiatriska vårdanstalter (ordet ”psyket” bör alltså läsas i dubbel bemärkelse), och driver ofta med den cynism som kommer till uttryck hos vårdpersonalen. Det skulle inte förvåna mig om många av samtalen var hämtade direkt ur verkligheten – jag tror tyvärr att de flesta av oss skulle ha stoff att bidra med där, i form av samtal vi själva fört eller hört andra berätta om inom ramarna för det haveri som är dagens svenska psykvård. Själv behöver jag inte tänka längre ut i min krets än på min mamma, som efter att ha utsatts för grovt organiserad brottslighet fick nervsammanbrott och hamnade på sluten avdelning på psyket, där hon fick höra hånskrattande och aggressiva vårdbiträden tala om att det här med att vara brottsoffer bara var ”inbillning”.

Liknande skeva kommentarer utgör flera av punchlinesen i fanzinet. Även om det inte sällan känns djupt sorgligt med cynismen och skrattet ibland rentav fastnar i halsen, är det i hög grad fungerande humor och klockren satir som serveras. De självfallet ågestladdade men i lagom grad komiska blyertsteckningarna funkar perfekt för att skapa en stämning som får stripparna att lyfta (eller kanske borde man säga sjunka…?) ytterligare. Det är bara en sak som är beklagligt – att det inte finns många fler sidor av samma vara att läsa. Men som sagt, idéer till vidare strippar borde inte vara svåra att samla ihop i det här fallet – på gott och ont.

Henri Gylander

Psyket_utdrag2 1