Generic filters
Exact matches only

Skabben

Fanzin
Skabben
Av: Emma-Lisa Henriksson
Omfång: 30 sidor
Format: A4 (liggande
Kontakt: emma.lisa.henriksson@gmail.com
Hemsida: emmelese.tumblr.com

Seriens två huvudpersonen har fått skabb. Det är förjävligt, om den saken råder inga tvivel – för i detta fanzin kommer vi den rysliga upplevelsen av att ha små insekter springandes under huden mycket nära. Såväl känslomässigt som rent biologiskt.

Med det stora, liggande formatet förs tankarna egentligen mer till bilderböcker för barn än seriefanzin – otippat men alldeles fungerande. En annan sak som brukar vara mest barnen förunnat är taktila upplevelser i samband med läsningen (dvs. kunna känna med fingrarna hur diverse saker känns). Men här bjuds läsaren på en förnimmelse av knottrig hud, i form av ett omslag täckt med tiotals handtillverkade ”utslag”. Det förstärker faktiskt läsupplevelsen påtagligt.

Skabben_sida
Emma-Lisa Henriksson tecknar snabbt och impulsivt, vilket i sammanhanget fungerar klockrent. Speciellt bilderna som beskriver det känslomässiga och subtila mår bra av att ha ”östs ut”, samtidigt som det är skönt att en del av bilderna i sin tur är mer noggrannt tecknade, utan att för den sakens skull kännas det minsta ansträngda. När det gäller text är det dessvärre mera problematiskt med impulsiviteten, för bitvis går det knappt att läsa vad det står. Allt det väsentliga läser man dock in utan ansträngning, och i slutet av serien känner man sig både omtumlad och lättad, i absolut medkännande med huvudpersonerna.Det bör för övrigt nämnas att de åtta sista sidorna bjuder på en sekvens bilder i absolut toppklass.

Henri Gylander