Generic filters
Exact matches only

[Utan titel]

Fanzin

[Utan titel]
Av: Jonatan Rosén
Omfång: 20 sidor
Format: B5
Kontakt: jrbrev@gmail.com
Hemsida: Uppgift saknas

Vid första anblicken kan det vara lätt att tro att Jonatan Roséns serie riktar sig till mycket unga läsare, med dess gulliga, storögda fabeldjur, charmigt stiliserade bildspråk och den glada färgskalan som domineras av rosa. En behöver dock inte läsa många pratbubblor för att inse att det är i hög grad mogna, ibland rentav intellektuellt utmanande tankegångar som Roséns mänskliga fåglar har att komma med. (Här skulle därmed Kolik förlags paroll ”intelligent underhållning för vuxna” passa in mycket bra!) Den något glassiga ytan utgör inget hinder för substansen i texten att nå fram, snarare tvärtom, och då den dialogbaserade texten dessutom är vasst och säreget humoristisk på sina ställen, blir läsningen riktigt njutbar.
Jonatan_utdrag
Både innehållsmässigt och estetiskt är det svårt att jämföra Roséns seriespråk med någon annans – även om associationer till Eva Björkstrands fabelfigurer är oundvikliga. Det finns ett svepande flöde i berättandet som är sällsynt hos svenska serieskapare, och de lågmält men nyckfullt gestaltade figurerna tycks verka i sin alldeles egna seriefigurs-sfär. Huvudpersonen (tecknarens uttalade alter ego) med sina insikter i stort och smått, psykedeliska drömmar och märkliga metamorfoser är någon man blir nyfiken på att lära känna mycket mer – något som det korta formatet i fanzinet inte ännu unnar oss. Vägen till en serieroman är måhända inte spikrak än, men jag är övertygad om att Rosén i långa loppet kommer att klara den resan galant.

Henri Gylander