Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Promotionbild för Iron Fist. Copyright Marvel Comics/Netflix.
  • Nyheter
Idag är det premiär för nya TV-serien Iron Fist, baserad på den tecknade kampsportserien med samma namn, på Netflix. Alla 13 avsnitt blir tillgängliga på en gång. Som upplagt för maratontittning, med andra ord.

Iron Fists första framträdande i Marvel Premiere nr 15 (1974). Bild: Gil Kane. Copyright Marvel Comics.

Iron Fist är den senaste TV-serien i Netflix satsning på mer jordnära Marvel-hjältar och följer tätt i spåren på Daredevil, Jessica Jones och Luke Cage. Framöver kommer vi också kunna se fram emot en serie med Punisher och se alla hjältarna samarbeta i Defenders. I första avsnittet av Iron Fist återvänder Danny Rand till New York efter att ha varit dödförklarad i 15 år. Vi får följa hans kamp för att vinna tillbaka familjeföretaget och hans nya kall som brottsbekämpare. I huvudrollen ser vi Finn Jones (Game of Thrones), men många bekanta ansikten från de andra TV-serierna dyker också upp.

Iron Fist skapades av Roy Thomas och Gil Kane 1974 för att haka på den kampsportsvåg som svepte över världen med Bruce Lee som förgrundsgestalt. I serien överlever den unge miljonärssonen Danny Rand en flygkrasch och växer upp i den mystiska staden K’un-L’un, där han tränas i olika asiatiska stridskonster och får ”järnnävar” efter att ha doppat händerna i drakblod. Han återvänder till staterna och blir superhjälte, först på egen hand och senare tillsammans med Luke Cage under firmanamnet Heroes for Hire.

Iron Fist har aldrig varit någon av Marvels stora hjältar, men på senare år har han fått uppmärksamhet som ersättare för Daredevil, medlem i Avengers och som stjärnan i serietidningen The Immortal Iron Fist av Ed Brubaker och Matt Fraction, som bland annat belönades med Eisner Awards för bästa nya serietidning och bästa författare 2008.