Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
Detalj från omslaget till Människosonen av Peter Madsen. Copyright upphovsmannen.
  • Artiklar
Efter att ha läst artikeln om serievarianter av kända filmaffischer i B&B 207 hörde Peter Madsen av sig till redaktionen med en egen reflektion – och ett eget exempel.

Emellanåt är det någon artikel i Bild & Bubbla som blir lite extra uppmärksammad i seriekretsar och även av andra medier. Ett exempel på detta är artikeln om serievarianter av kända filmaffischer i Bild & Bubbla nummer 207 (2/2016). I samband med bokmässan 2016 publicerades ett utdrag från artikeln i Tidskriftsverkstadens reklamtidning för kulturtidskrifter. Och i höstas så damp det också ned ett förtjusande brev från den danske serieskaparen Peter Madsen som vi inte vill undanhålla er, utan publicerar i sin helhet nedan. (Hela artikeln om filmen som förlaga finns att läsa här.)

Jag läste artikeln om serieomslag som lånat från kända filmaffischer i senaste numret av Bild & Bubbla.

Det gav mig idén att visa på ett exempel om hur detta fungerat tvärtom med en alternativ filmaffisch (de gjorde flera stycken olika) till filmatiseringen från 2007 av Frank Millers 300 från år 1998. Hela layouten och färgskalan påminner inte så lite om mitt omslag till Människosonen från 1995!

Nu är ju detta ingen pastisch, och jag tvivlar på att personerna som låg bakom affischen någonsin har sett Människosonen. Det är nog bara en allmängiltig komposition som dyker upp i olika varianter med jämna mellanrum, helt oberoende av varandra.

Det var i alla fall lite kul och jag vet ett som är säkert: hade årtalen för utgivningarna varit omvända tvivlar jag inte på att alla skulle beskyllt mig för plagiat!

Den danska omslaget till Människosonen av Peter Madsen från 1995.

Den danska omslaget till Människosonen av Peter Madsen från 1995. Copyright upphovsmannen.

Alternativ filmaffisch till 300 från 2007.

Alternativ filmaffisch till 300 från 2007. Copyright Warner Bros.