Generic filters
Exact matches only
 • Nyheter
 • Nyheter

Vandringsutställningen Hemåt vandrar vidare från Götene till Mariestad, där den kommer att hänga under sommaren och exponera skaraborgska serieskapare. Bild & Bubbla har intervjuat en av de medverkande och kan redan nu avslöja att utställningen kommer att resultera i en bok!

Under bokmässan 2016 presenterade en grupp serieskapare med rötter i Skaraborg ett projekt med en vandringsutställning på temat ”hem”. Tanken var att samla serieskapare med rötter i Skaraborg – och de är fler än man kan tro – där kreatörerna skulle fungera som en sorts ”serieambassadörer” för sina hemorter och visa upp seriemediets möjligheter. (En fullständig lista över medverkande finns längst ned på denna sida.)

Den 6 maj 2017 var det så premiär för utställningen Hemåt – skaraborgska serieskapare på Kollängens Tingshus i Götene. Och nu på nationaldagen blir det vernissage på Vadsbo Museum i Mariestad. Utställningen hänger sedan kvar i Mariestad under turistsäsongen innan den fortsätter till Falköping, Skövde och Hjo under hösten. (Se förteckning med datum längst ned på denna sida.)

Med anledning av nypremiären i Mariestad passade Bild & Bubblas webbredaktion på att intervjua Nicolas Krizan, en av de drivande bakom utställningen, för att få veta mer om projektet och dess framtid.

Jonas Anderson var med och hängde om utställningen inför premiären i Mariehamn. Här en före- och efterbild av Jonas.

Jonas Anderson var med och hängde om utställningen inför premiären i Mariehamn. Här en före- och efterbild av Jonas.

Hur började det hela?

– Det startade som en vag och förflugen idé om att ”göra något ihop” då vi en kväll efter något serieevenemang upptäckte hur många som hade någon form av skaraborgskt påbrå. Efter en inkubationsperiod blev det sedan verklighet när vi fick veta att Hjo kommun var intresserade.

Vad har ni fått för respons på utställningen?

– Genomgående oväntat översvallande. I princip alla tillfrågade serieskapare tackade ja omedelbart, någon enstaka behövde lite betänketid. Det har också varit överraskande lätt att övertyga utställningsplatserna – både privata och offentliga aktörer – om att låta oss husera hos dem. Och lokal media – såväl tidningar som radio – har generellt varit väldigt intresserade.

Allmänhetens reaktion vet vi väl inte så mycket om ännu, eftersom vi bara har avverkat den lilla ”tjuvstarten” på Kollängen (som i och för sig blev mer välbesökt än väntat). Nu i sommar hoppas och tror vi att det kommer mycket folk under turistsäsongen under sommaren i Mariestad.

Bild från utställningen i Götene. Foto: Nicolas Krizan.

Bild från utställningen i Götene. Foto: Nicolas Krizan.

Vad tror du att projektet får för långsiktiga effekter? Blir det fler samarbeten inom samma ram?

– De medverkande serieskaparna verkar stolta och nöjda, och vi som arrangerar har fått lite feeling och börjat prata om nån slags förlängning eller fortsättning – dock alltför löst för att avslöja något om ännu.

Förhoppningsvis får en delvis annan och bredare publik upp ögonen för seriemediet. Det verkar i alla fall så att döma av de besökardiskussioner som jag har hamnat i.

Det har också blivit ett antal spinoffeffekter i samarbete med studieförbund, kommuner, skolor, konstföreningar etc. – workshops, visningar, kringevenemang och dylikt.

Slutligen har vi erhållit stöd för att göra en antologi med serier av de medverkande utställarna. Det känns både kul och faktiskt lite viktigt att det blir något kvar efter att utställningsperioden är över.

Fakta om utställningen

Webbresurser

Officiell Facebook-sida: https://www.facebook.com/hemat.skaraborgska.serieskapare

Medverkande serieskapare

 • Jonas Anderson (1000 ögon)
 • Johan Cedmar Brandstedt (Death Piglet)
 • Joakim Gunnarsson (Katten Nils, Bamse, Skogsbingelskolan)
 • Emma Hamberg (Singel i stan)
 • Matilda Hansson och Lars Vipsjö (Harmannen)
 • Christina Jonsson (Badgäster & bedragare)
 • Karin Käll (Folk)
 • Lars Krantz (Den svarta jorden)
 • Nicolas Krizan (Mallan, Mumin, Buster)
 • Daniel Lenneer (Ångestmannen, Nogi, Beskôddarna, Pluto)
 • Kristin Lidström (Din tur, Adrian)
 • Joakim Lindengren (Kapten Stofil, Krystmarodören)
 • Patric Nyström och Per Demervall (Siri, Mumin, Bamse, 91:an, Röda rummet)
 • Jimmy Wallin (Bamse, 91:an)

Utställningsplatser och -perioder

 • Kollängens Tingshus, Götene (6–28 maj)
 • Vadsbo Museum, Mariestad (6 juni – 20 augusti). Vernissage på nationaldagen kl. 10–16, invigning 14.15, visning 14.30.
 • Galleri Bildkällan, Falköping (27 augusti – 23 september)
 • Rosa Huset, Skövde (oktober, exakta datum ej spikade)
 • Kulturkvarteret Pedagogien, Hjo (16 november – 30 december)
Här får utställningens besökare följa Siri av Nyström och Demervall från idé till färdig sida. Foto: Nicolas Krizan.

Här får utställningens besökare följa Siri av Nyström och Demervall från idé till färdig sida. Foto: Nicolas Krizan.