Generic filters
Exact matches only

Jag hade min första kund igår

Fanzin

Av: Menanda
Omfång: 16 sidor
Format: A5
Pris: 40kr
Hemsida: instagram: menanda_serier
Kontakt: Uppgift saknas

I sin instagramprofil skriver Menanda att hon tecknar på en serie om ”att som ung kvinna med psykiska problem förhålla sig till bilden av ’unga kvinnor med psykiska problem.’”

I det här fallet har den unga kvinnan bestämt sig för att börja sälja sex. Fanzinet skildrar hur hon berättar det för en kompis, och hur hon minns en episod med sin första kund. De klart redovisande och lite stela bilderna ger ett autentiskt intryck, som om de var skissade minnen ur huvudpersonens eget anteckningsblock. I Menandas bildvärld kombineras denna vardaglighet med en ovanlig surrealistisk skärpa när sexköparen, ”torsken”, visas fram som en rent bokstavlig fiskmänniska.

19114407_10154588629143038_277647767_n

På ytan händer det inte så mycket i de få scener som utgör fanzinet, och det är rätt svårt att bedöma ett såhär kort utsnitt ur en längre berättelse. Temat är förstås intressant i sig, och spännigen mellan dramatiken som anas inom huvudpersonen och det nästan tillkämpat vardagliga i samspelet mellan personerna gör mig spänd på att veta vad som kommer hända sen.

Med tanke på hur otäck och fascinerande hennes serie ”Inte på väg till mormor” var borde även det här kunna bli en serieroman att läsa med vitnade knogar och hjärtat i halsgropen.

Stefan Petrini