Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Omslaget till Fantastic Four nr 236 (1981), tecknat av John Byrne och Terry Austin. Copyright Marvel Comics.
  • Nyheter
Igår blev det efter åratal av spekulationer klart: Disney köper konkurrenten 20th Century Fox för 52,4 miljarder dollar, motsvarande 440 miljarder kronor. En bieffekt av köpet blir att filmrättigheterna till X-Men och Fantastic Four nu åter hamnar hos Marvel Studios.

Disney har tidigare köpt upp filmstudior som Pixar, Marvel Entertainment och Lucas Film, vilket innebär att de redan kontrollerar några av de mest välkända varumärkena i underhållningsbranschen. Enligt artiklar i bland annat Dagens Industri ska köpet ses som ett sätt att möta den ökade konkurrensen från streamingtjänster som Netflix och Amazon. Disney har länge velat skapa en egen streamingtjänst, och med sina egna och 20th Century Fox filmer har de nu en jättelik katalog med många populära titlar. Redan i augusti 2017 tillkännagav Marvel att de sagt upp avtalet med Netflix, som på senare år varit hem för de väl mottagna TV-serierna Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Defenders och Punisher.

I säsong 2 av Daredevil ser vi även Punisher och Elektra.

Daredevil har varit den framgångsrikaste av de TV-serier som Marvel producerat i samarbete med Netflix. Ett samarbete som nu sagts upp.

Marvel-filmerna har varit enorma kassakor för Disney, men det har länge skavt både hos Marvel och fansen att Spider-Man, X-Men och Fantastic Four inte ingått i Marvels filmuniversum och kunnat agera med de andra superhjältarna. Orsaken till detta är att Marvel under de tuffa åren på 1990-talet sålde av flera av filmrättigheterna som ett sätt att undvika en konkurs. 20th Century Fox lyckades göra flera mycket framgångsrika filmer med X-Men kring sekelskiftet, men på senare år har flera filmer floppat medan Marvels egna filmer skördat stora framgångar. Serieförlaget Marvel Comics har på senare åt behandlat såväl Fantasic Four som X-Men lite styvmoderligt enligt en del fans – vissa konspiratoriskt lagda har menat att Marvel fått order uppifrån om att inte promota serier som haft anknytning till filmer som konkurrerande 20th Century Fox släppt.

DVD-omslag till filmen Spider-Man: Homecoming (2017).

DVD-omslag till filmen Spider-Man: Homecoming (2017).

Nyligen enades Marvel och Sony om ”delad vårdnad” av Spider-Man, vilket resulerat i ett gästspel i Captain America: Civil War och solofilmen Spider-Man: Homecoming. Och nu kan alltså steget till en integrering av alla de stora Marvel-hjältarna tas fullt ut. När detta kan ske är för tidigt att uttala sig om just nu.