Generic filters
Exact matches only

Eepej – Grisapan (Plutonium Comics Special #4)

Fanzin

Av: Jan Hoff
Omfång: 56 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Hemsida: facebook.com/PlutoniumComics
Kontakt: Uppgift saknas

Eepej – Grisapan” av Jan Hoff ger mig en känsla av Bamse för vuxna. I ”Eepej” får vi följa Erena Nidoreena, en hemlig pilot i Kejsardömet Europa. Den kvinnliga kejsaren är sjuk, så Erena får i uppdrag att resa till ett fiktivt parallellt universum för att försöka hitta spallerdraas bär som sägs kunna rädda kejsarens liv. Resan går dock inte riktigt som planerat när hennes enda väg hem förvandlas till en gummiklump och hon själv till en antropomorfisk katt. Hon träffar grisapan Eepej som säger sig kunna ta henne dit spallerdraas bären växer varpå de ger sig av i Eepejs bil med en Winchester och ett stort lager rulltårta i packningen.

Berättelsen och dialogen är skriven på ett bra sätt som gör att jag dras in av den intressanta, om än lite märkliga, historien. Fansinet skiftar mellan två olika teckningsstilar, båda skakiga men detaljrika. En retrorealistisk för Erenas värld och en mer cartoonig för Eepejs värld i det parallella universumet. De två stilarna fungerar bra för att separera de två världarna och man vet säkert vart man är när man ser karaktärerna som lever i dem.

EepejGrisapan_Sida2_JanHoff

Jag skulle klassa ”Eepej – Grisapan” som en äventyrsberättelse med snygga miljöer. När jag vände sida och såg Eepejs hus, eller staden de flyger över i sin bil, var jag tvungen att stanna till lite och titta på alla detaljer. Känns som att Hoff är lite mer förtjust i att teckna fordon och bakgrunder än att teckna karaktärer.

Tyvärr är själva trycket i fansinet inte det snyggaste. Bilderna verkar ha lite för låg upplösning och blir smått suddiga, det finns synliga skärmärken på sidorna och hela fanzinet skulle vinna på att skäras till så att man blev av med de vita kanterna runt omkring. Ibland blir man som läsare tillfälligt förvirrad av olika ”hopp” i historien. Till exempel finns en liten introtext ett par sidor in som hade gjort sig mycket bättre redan på fanzinets första sida. I vissa fall gör layouten att man råkar läsa rutor i fel ordning eller att det känns som att vissa bitar i historien hoppas över från en sida till en annan så att man måste backtracka lite för att förstå vad som händer. Men detta är enkelt att rätta till med lite extra jobb och tydlighet.

Eftersom serien slutar mitt i karaktärernas resa gissar jag på att det kommer att komma en fortsättning. Jag är i så fall nyfiken på att få veta lite mer om kejsaren, om Erena och Eepej lyckas rädda henne förstås.

Anette Bengtsson