Generic filters
Exact matches only

Christmas in Friedrichshain

Fanzin

Av: Tinet Elmgren
Omfång: 26 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: tinet.elmgren@zoho.com
Hemsida: www.black-pig-comics.com

Skulle det ha undkommit någon, har Tinet Elmgren redan bakom sig en gedigen serieskaparkarriär som sträcker sig en bra bit bortom fanzinsfären. Hon har publicerat ett flertal böcker varav den senaste, “Sockerärter”, blev i våras nominerad till Urhunden. Glädjande nog fortsätter hon inte desto mindre att ge ut även fanzin med ganska jämna mellanrum.

christmas_utdragI “Christmas in Friedrichshain” får vi följa Elmgrens vardag i hennes hemstad Berlin under en knapp tvåveckorsperiod som börjar på julafton. Berättandet är dagboksliknande och bilderna skissaktiga, vilket bidrar till känslan att händelserna som redovisas har “fångats färska”. Det har samtidigt lagts en del möda i bearbetning av bilderna och texten, vilket komplementerar det snabba och spontana uttrycket fint. Elmgren framför sina vardagsupplevelser med både självsäkerhet och stor charm, vilket förstärks av de genialt enkla men uttrycksfulla grisgestalter som samtliga människor (som så ofta i hennes serier) har.

Som i alla riktigt bra självbiografiska och vardagsnära serier, är det de små tingen som gör tillvaron så magiskt stor som är den främsta behållningen här: de brinnande kundvagnarna på gatan, tårarna efter slutscenen på Rogue One, den glada fluffiga hunden som jagar en boll … Listan kan göras lång. Lägg till lagom doser av ångest, finsk temperament och mensvärk, så har vi receptet klart för ett rakt igenom delikat dagboksfanzin!

Henri Gylander