Generic filters
Exact matches only

Grodan i bildörr’n nr 1–3

Fanzin

Av: Loa Stig
Omfång: #1 – 16 sidor, #2 – 16 sidor, #3 – 20 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: eva@evawolgers.se

Grodan i bildörr’n” av Loa Stig består av tre stycken fanzin som jag mottagit tillsammans med ett informativt följebrev. Stig tecknar mörka skepnader av bläckplumpskaraktärer i olika hushåll och lägenheter i kollageteknik. Vissa bilder är kusliga och träffande, som till exempel en radioapparat som säger ”Tig” till den som står bredvid och lyssnar. Men i de flesta fall förstår jag tyvärr inte vad som händer eller vad Stig vill säga med sina verk.

Grodanibildrorrn_1I fanzin nummer ett, kort och gott så förstår jag det inte. Texterna känns interna och oinbjudande för nya läsare. De känns mest som slumpade ord i pratbubblor. Ibland tror jag att jag börjar förstå vad de mörka skuggkaraktärerna pratar om, men i slutet förstår jag fortfarande ingenting. Jag söker efter en poäng eller en mening, men hittar ingen.

Fanzin nummer två är bättre. Här går det att hänga med, i alla fall lite grann, i vad som sägs och vad som händer. Man lämnas dock med en känsla av att Stig försöker säga något, men att det inte riktigt når fram.

Fanzin nummer tre är lite mer intressant. Användningen av bilder och färger i kollagetekniken är bättre och flera av enrutingarna prickar in sig på sociala problem och igenkänning. Men det är fortfarande en övervägande del av serierna som inte känns förståeliga och poängerna går inte fram.

Stig har i sitt följebrev bett om goda råd och kritik. Jag ser som sagt en utveckling från det första fanzinet från 2013 till det tredje och senaste, men det finns mycket kvar att jobba på. Stig är på väg åt rätt håll, men behöver fortfarande hitta och utveckla sin röst. Det är viktigt att tänka på att den som läser serierna inte kan läsa ens tankar, de ser bara det som förmedlas med text och bild på pappret.

Anette Bengtsson