Generic filters
Exact matches only

Jazza med Jacob nr 1–3

Fanzin

Av: Jacob Habinc
Omfång: #1 – 30 sidor, #2 – 38 sidor, #3 – 38 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Kontakt: jacob.habinc@gmail.com
Hemsida: instagram.com/jazzamedjacob

Jacob Habinc säger sig ha börjat teckna serier ganska nyligen, och nog andas dessa hans tre första fanzin en äkta nybörjarglädje – i rent positiv bemärkelse. Intressant nog är de tre numren släppta under endast ett par månaders mellarum tidigare i år, vilket talar för att de långa socialrealistiska berättelserna i “Jazza med Jacob” måste formligen ha forsat fram. Det är långa, genomtänkta och ibland vassa dialoger som serveras, ihop med bilder som måhända befinner sig ännu i amatörstadiet, men är inte desto mindre noggrannt tecknade och uttrycksfulla.

jazzamedjacob_utdrag

Till skillnad från vad man först kan tro handlar det inte om självbiografi här, utan det är en fiktiv ung hipstersnubbe vid namn Mattias som är huvudpersonen (titeln “Jazza med Jacob” är hämtad från ett studentradioprogram med samma namn). Mattias är en ganska tafatt person med viss brist på självkänsla, det blir ofta lite skevt i såväl relationer som jobb- och festsammanhang. I samtliga tre fanzin lär vi dock känna Mattias endast i just sociala situationer, vilket gör att bilden av honom aldrig blir så värst nyanserad. Det är också lite av en utmaning för läsaren att det nästan ständigt pågår en eller annan dialog på seriens över hundra sidor, med endast få “andningspauser”. Men dialogerna har som sagt flyt, och Habnic visar på en påtaglig känsla för att gestalta det socialrealistiska på ett både trovärdigt och underhållande sätt.

Henri Gylander