Generic filters
Exact matches only

Tack för kaffet/Jossi

Fanzin

Av: Josefine Nilsson Åhrman
Omfång: 24 sidor
Format: A4 (liggande)
Pris: 90 kr
Kontakt: jossefine.ahrman@outlook.com
Hemsida: @tackforkaffetjos

I skrivande stund går Josefine Nilsson Åhrmans ”Tack för kaffet” som gästserie i Sydsvenskan, och når därmed en och annan dagstidningsläsare i södra Sverige. När man läser fanzinet med samma namn är det lätt att förstå framgången – även om serierna här lär vara tecknade innan Sydsvenskans striptävling och är humoristiskt ännu lite trevande, visar de på gott om självsäkerhet och originalitet formmässigt.

TFK_utdragEtt klart säreget inslag i fanzinet är att det består av två olika delar, som läses från de respektive ändarna av tidningen och slutar på mitten. Den ena delen, ”Tack för kaffet”, består av strippar och skämtteckningar med självbiografisk utgångspunkt (märkligt nog ingår även några tomma sidor). Den andra delen, ”Jossi”, utspelar sig i upphovspersonens barndom och öser humorn ur diverse spänningar i att vara två syskon under samma tak. Med mer material att tillgå hade bägge delarna säkert fungerat ännu bättre i var sin egna trycksak, men det finns något tilltalande även i detta ovanliga upplägg.

Nilsson Åhrmans cartooniga stil är lätt att uppskatta, med sin noggranna linjeföring, lagom många och tjusiga skafferingar samt intressant sparsmakade färgläggning. Lyckas hon få till lika mycket originalitet i innehållet, och vässa till punchlinesen något, kan ”Tack för kaffet” nå långt.

Henri Gylander