Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Serieuppslag ur Johan Alexandersons Skatten på Trollholmen. Foto: Malinda Lindmark.
  • Nyheter

Malinda Lindmark har intervjuat Johan Alexanderson som nyligen debuterat på Kartago förlag med en barnserie.

Ibland så händer saker av en slump. När jag träffade debuterande serietecknaren Johan Alexanderson på Café Cello i Göteborg, trodde jag att jag skulle dit för att spela brädspel, men fick på köpet chansen att göra den här intervjun om Alexandersons serieskapande.

En klassisk teckningsstil

skatten på trollholmen omslagSkatten på Trollholmen heter seriealbumet som Alexanderson har skrivit och tecknat. Teckningsstilen påminner en del om äldre barnserier.

”Den är främst till för barn mellan fyra och åtta år ungefär, men kan läsas av vuxna också”, säger Alexanderson. ”Jag gillar mycket de klassiska serierna som Bamse, Kalle Anka och Asterix. Jag tycker man ska ha en tydlig stil till barn så att det är lätt att följa med i flödet”.

Sjöbodstomte på skattjakt

Handlingen kretsar kring en sjöbodstomte som bor tillsammans med tre hönor, Fjärilsfen och en mus. En dag hittar de en skattkarta i morfars gamla kryddskåp som verkar leda till en ö som kallas för Trollholmen. Tillsammans ger de sig ut på ett äventyr för att få veta vad som gömmer sig på ön.

Alexandersons barndom, en stor inspirationskälla

”Berättelsen är inspirerad av min egen uppväxt. Vi hade en båt som jag och familjen åkte runt med till olika holmar och utforskade dem. På en av öarna fanns det en sten som var målad som ett troll, som familjen kallade för Trollholmen. Jag var nog fyra–fem år när jag såg stenen för första gången och då kändes den otäck och spännande”, minns Alexanderson.

Även hönorna är inspirerade av riktiga hönor. ”Min familj hade tre hönor för några år sedan som hade samma namn som seriefigurerna; Lill-Toffsan, Guldhals och Skäggemumma.”

Utgiven på Kartago förlag

Trots att detta är Alexandersons debut som serietecknare är han redan utgiven på ett större förlag. ”Jag ringde Kartago förlag och frågade om de var intresserade. Jag hade inte gett ut något förut och skickade över en lågupplöst PDF-fil med serien till förlaget. Efter en timme ringde de tillbaka och sa att de ville ge ut den.”

Ett år senare var den färdiga boken i tryck – den utkom den 20 april 2017.

Barns reaktioner

”Roligast är att höra vad barn säger om den”, säger Alexanderson. ”De hittar ofta andra detaljer som inte jag har tänkt på. Till exempel var det ett barn som tyckte det var extra kul varje gång tomten sa ’puh’”.

För den som vill läsa boken går den enkelt att hitta på Adlibris och Bokus, eller också ber du din lokala seriebutik ta in den.

Johan Alexanderson visar upp Skatten på Trollholmen. Foto: Malinda Lindmark.

Johan Alexanderson visar upp Skatten på Trollholmen. Foto: Malinda Lindmark.