Generic filters
Exact matches only

Skolbibliotekariens äventyr

Fanzin

Av: Jon-Isac Svanefjord
Omfång: 40 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Instagram: @jonisac
Kontakt: Uppgift saknasSkolbibliotekarien_utdrag

Jon-Isac Svanefjord har en flera år lång karriär som skolbibliotekarie bakom sig, och bestämde sig för inte alls länge sen – närmare bestämt för blott ett par månader sen – för att inleda en verksamhet även som serietecknare. Valet att i serierna fokusera på sin bibliotekarievardag känns förstås fullt rimligt. Att serierna i huvudsak är i strippformat återgivna lite gulligt skeva samtal med låg- och mellanstadieelever är väl också på sin plats. Även om konceptet att skämta om barn som säger knasigheter ej alltid känns helt hundra, är det onekligen roligt på sina ställen.

Dock kan man fundera på om valet att direkt börja publicera serierna, när tecknandet ännu är på streckgubbenivå, var lika genomtänkt. I det utförliga förordet ber upphovsmannen mer eller mindre om ursäkt för att han ännu inte kan rita, och uttrycker samtidigt en glädje för att ändå ha funnit sitt medium. Det är förstås bara att grattulera till det fina nya mediet, liksom till den enorma produktiviteten på så kort tid. Samtidigt bör jag ändå uppmana till viss återhållsamhet när det gäller publicering i tidigt stadium. Precis allt man gör måste faktiskt inte ut (inte heller följas av analyserande kommentarer på varannan sida i fanzinet), och ibland är det en mycket bra idé att rita om saker i takt med att man utvecklats. Och det gör man, som redan dessa Svanefjords första serier i viss mån uppvisar, massor under den första tiden efter att man väl gett sig hän.

Henri Gylander