Generic filters
Exact matches only

Jazza med Jacob nr 4–6

Fanzin

Av: Jacob Habinc
Omfång: #4 – 36 sidor, #5 – 38 sidor, #6 – 34 sidor
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Instagram: @jazzamedjacob
Hemsida: jazzamedjacob.wordpress.com

Jacob Habinc fortsätter sin i somras påbörjade fanzinutgivning med tre nya volymer av “Jazza med Jacob”. Det bör konstateras att inte så värst många fanzinmakare producerar material i det rasande tempo som Habinc gör. Låt gå att teckningarna ännu har en bit kvar till proffsnivå och skulle nog må bra av mindre hastad framtagning – men det går faktiskt inte annat än att lyfta på hatten för bedriften tre fullmatade fanzin på tre månader!

Den här gången möter vi en kvinnlig huvudperson vid namn Stina, ex-flickvän till Mattias som stod i fokus i de tre tidigare numren. Som i de tidigare numren är det Malmös (läs: Möllans) hipstertillvaro som utgör ramen till det hela, åtminstone till en början. Stina har det struligt på både relations – och jobbfronten, provoceras återkommande av sexistiska och på annat sätt störiga snubbar, experimenterar med knark, festar … ja, det är med andra ord ingen skräll till ung-hipster-i-stan-story som serveras här. Men så småningom lämnar Stina struliga Malmö bakom sig för att hälsa på sina rika föräldrar i Falsterbo, och en välkommen vändning uppstår.

stina_utdragSom tidigare i “Jazza med Jacob” är berättandet kraftigt dialogdrivet. En vanlig fallgrop inom greppet ifråga är att man inte alltid låter dialogen föra handligen vidare, att den slingrar sig iväg på onödiga sidospår. Habinc lyckas i ganska hög grad att undvika det misstaget, och därtill har dialogerna inte sällan flyt, ibland även en viss satirisk udd. Dialogen framstår i regel även som trovärdig, med undantag på Stinas familjs stolpiga repliker i “Farväl Falsterbo”. Det genomgående problemet med dialogen är dessvärre att den tillåts ta alldeles för mycket plats. Vissa samtal, speciellt i delarna 4 och 5, pågår under flera sidor, utan att ge läsaren sådär värst mycket substans. Det gör läsandet stundvis ansträngande, i värsta fall bedövande. Här gäller endast en sak: Kill your darlings.

Men nog tilltalar själva storyn i serierna om Stina, och det gör även de uttrycksfulla, i viss mån charmiga karaktärerna. Jag undrar för övrigt vilken av dem som kommer att ha huvudrollen i de tre nästkommande delarna av “Jazza med Jacob” …

Henri Gylander