Generic filters
Exact matches only

The Sun

Fanzin

Av: Erik Bogne och Milad Bonham
Omfång: 48 sidor
Format: A4
Pris: Uppgift saknas
Instagram: erik.t.sully och milad-bonham
Kontakt: miladmagic2@yahoo.se

När serien börjar befinner sig hjälten, Arden, i rymden där han laddar sina krafter från solen medan hans vän, Pat, pratar med honom genom headset. Ett klot närmar sig snabbt Jorden. Det kraschar mitt i en stad och visar sig innehålla en robot som är ute efter att förinta alla människor. Hjälten dyker in i sista stund och börjar slåss.

TheSun_1Teckningsstilen är som klassiska amerikanska superhjälteserier i svartvitt och all text är skriven på engelska. The Sun är snyggt tecknad, även om den känns lite smått stel emellanåt. Det är bra variation på rörelser och layouten är snygg och funkar bra i de flesta fall, men den hade kunnat bli ännu bättre om man använt fler vinklar, till exempel fågel och grodperspektiv.

Dock är hela serien full av stav- och grammatiska fel. Många som hade kunnat åtgärdas med en enkel spellcheck. Till nästa gång föreslår jag starkt att be en engelsktalande beta läsare att kolla igenom texten i förhand. Utöver dålig stavning är pratbubblorna ibland placerade så att man inte vet vart man ska ta vägen. Det stoppar läsningen då man måste gå tillbaka och hitta vart man gick fel för att hänga med i konversationen. Saker upprepas gång på gång, trots att det inte behövs, och skämt flyger över huvudet på läsaren eftersom karaktärernas bakgrundshistorier inte blivit ordentligt förklarade än.

Jag ville tycka om The Sun, men … jag gillade den inte så mycket som jag skulle velat. Jag litar inte riktigt på Arden. Bilderna är bra, men storyn matchar inte. Arden känns ologisk och jag tror inte på honom som hjälte. I själva verket gillade jag hans kompis, Pat, mycket mer. Det är små, men viktiga, saker som får mig att bli misstänksam mot Arden. Redan under de första sidorna av serien där han väntar lugnt i rymden och pratar med Pat istället för att ta itu med det annalkande hotet. Pat frågar honom till och med två gånger om han är fulladdad, båda gångerna svarar Arden ja. Men han tar ändå inte itu med problemet förränTheSun_2 roboten redan kraschat på Jorden och påbörjat sitt anfall och riskerar därför människors liv för att han ska kunna göra en snygg entré i sista minuten. Det första han säger till roboten när de börjar slåss är; ”I’m not gonna ask who you are? And why you are here … because it’s too cliché …” vilket det kanske är, men nu vet han varken varför roboten anfaller eller om det kommer att komma fler efteråt. Det känns konstigt att en hjälte inte frågar om detta och inte heller verkar bry sig om svaret.

Osäker på om det är meningen eller inte, men mot slutet av serien får man även en glimt av en annan superhjältekaraktär vid namn Nattfalk där både dräkt, emblem och namn är misstänkt lika DCs Nightwing, den vuxna versionen av Dick Grayson, Batmans första protegé och den allra första Robin. Är det möjligen menat att vara en parodi av honom? Eller en slump?

Storyn nådde inte riktigt fram till mig denna gång. Möjligen hade jag förstått varför karaktärerna gör som de gör om jag vetat mer om deras bakgrund. Kanske i framtida fanzin!

Anette Bengtsson