Generic filters
Exact matches only

X-arch Dark Ages

Fanzin

Av: Milad Bonham
Omfång: 26 sidor
Format: A4
Pris: Uppgift saknas
Instagram: milad-bonham
Kontakt:
miladmagic2@yahoo.se

Nick, en stereotypisk grubblande polis, har ett mordfall som behöver lösas och en mörk ängel som kan hjälpa honom. Hans arbetskamrater verkar dock inte så förtjusta i idén. Det visar sig vara en demon som begått mordet och ängeln beger sig genast iväg för att ta itu med den.

X-archDarkAges_1X-arch Dark Ages kommer från Milad Bonhan, en av skaparna till fanzinet The Sun. Teckningarna är snygga med mycket svärta och det är en tydlig inspiration från amerikanska superhjälteserier som till exempel Spawn och Sin City. Både ängeln och demonen tecknas som mörka siluetter och man får aldrig se ordentligt hur de ser ut. Det är ett bra flöde i bilderna och berättartekniken, dock enstaka stavfel här och där.

Scenen där ängeln och demonen kämpar mot varandra känns dock lite kort och man får ingen riktig förklaring till hur ängeln plötsligt kan besegra demonen. Sidan precis innan demonen besegras är dessutom svårtolkad. Eftersom alla pratar med samma font är det oklart vem som säger vad. Ena rutan på sidan visar en svart arm med vit bakgrund, och eftersom båda karaktärerna tecknas som siluetter är det svårt att se vems arm det är. Andra rutan är en extrem närbild av demonens röda öga, men det visar inga känslor, ingen oro eller skräck, på samma sätt som går att läsa i texten. Därför känns det som att det är ängeln som talar vid det tillfället, inte demonen. Inte förrän man vänder bland märker man att det är tvärtom.

X-archDarkAges_2Eftersom samma font används till alla karaktärer blir serien mer svårläst. Hade det varit tre olika fonter istället, en till ängeln, en till demonen och en till vanliga människor hade det gett mer av en effekt. Ängelns röst hade låtit annorlunda när man läser texten och det hade gjort det lättare att se vem det är som pratar i vissa scener.

Se dessutom upp med närbilder på ansikten, det blir lite för många då och då. Hade gärna sett lite olika vinklar och perspektiv oftare!

Det händer allt oftare att fanzinskapare glömmer att skriva sitt namn på sina serier. Så även här, namn står att läsa varken på framsidan eller någonstans inne i fanzinet. Där finns till och med en tom sida i slutet, så varför inte skriva namn och kontaktuppgifter där? Även om det bara är skrivet för hand efteråt.

X-arch Dark Ages bjuder på småspännande läsning, även om den tog slut för fort. Jag hade gärna velat veta mer om karaktärerna, vad de gör och hur ängeln och Nick kom i kontakt med varandra.

Klassisk gott mot ont där det goda så klart vinner.

Anette Bengtsson