Generic filters
Exact matches only

Anita & Dorte, del 1+2

Fanzin

Av: Kristine Tiedt
Omfång: 12+12 sidor
Format: 16,5 x 17,5 cm
Pris: Uppgift saknas
Instagram: @krille_krille_krille
Kontakt: Uppgift saknas

Jag har fått gång på gång konstatera att de flesta – och bästa – fanzinen inom inriktningen surrealistisk humor kommer från vårt sydliga grannland. Kanhända är det något med det danska levernet som lockar fram alla dessa absurda, ofta groteska, inte sällan våldsamt underhållande serier. Kristine Tiedts två fanzin om Anita & Dorte är sannerligen inget undantag där.

Tiedt kallar själv sin stil för magisk socialrealism. En klart träffande benanita_dorte_utdragämning, inte minst när det gäller den första av de två fanzinen, “Anita og Dorte i byen”. Här vävs realismen – dvs en begynnande utekväll med de två kvinnliga hjältarna (som påminner en aning om Helan och Halvan) – sömlöst ihop med den allt annat än mysiga magin, som snart får det att krypa under skinnet av precis rätt sorts obehag.

I fanzin nummer två är det ett förvånansvärt annorlunda grepp i berättandet: de groteska inslagen ersätts av något helt annat, nämligen ett gäng gulliga, talande ankor. Visserligen lagom bisarrt och småkul, men jag saknar första delens madrömska övertoner och dynamiken mellan karaktärerna. Däri träffar Tiedt mig rakt i nerven, och det uppstår en påtaglig längtan efter mer.

Henri Gylander