Generic filters
Exact matches only

Har vi något jävla val?

Fanzin

Av: Serieateljén Göteborg (16 medverkande)
Omfång: 64 sidor
Format: A4
Pris: 100 kr (inkl porto)
Hemsida: www.serieateljen.se
Instagram: @serieateljen
Kontakt: serieateljen@gmail.com

Stupstocken_300Det är valår och Serieateljén Göteborg har kommit med en sprillans ny antologi på ämnet!

Att läsa ”Har vi något jävla val?” får mig både att le och bli lite ledsen och nedstämd. De medverkande tar upp allt som är fel och som skulle kunna vara bättre i samhället och politiken. Hur galet det står till med vården, skolan, invandring och acceptans och hur många fortfarande inte verkar förstå innebörden av ordet feminism. Men antologin bidrar även till att lätta ens hjärta lite, när man förstår att det finns andra som tänker på samma sätt, och förhoppningsvis bidrar dessa serier till att fler kan se att saker kan (och bör) rättas till och bli bättre.

Själva antologin är tryckt helt i färg, snyggt utformat och med en titel och framsida som skvallrar om att den kommer att vara full av politisk satir. Och den håller vad den lovar.

I förordet skriver Peter M. Eronson satiriskt, pricksäkert och fantasifullt om valåret, hur less och uttråkad det gör honom och att han önskar att ”valår” betydde ett år då riktiga valar istället tar över Sveriges vatten. De följande bladen fortsätter sen med inte mindre än fyra(!) sidor där alla sexton medverkande kort men informativt presenteras tillsammans med foto och sidnummer där deras serier går att läsa. Väldigt kul att faktiskt kunna se människorna bakom serierna för en gångs skull, då det inte är så ofta man får chansen att se ansiktena bakom bilderna.

Har_vi_något_jävla_Val_Minna_Svensson

Så klart går det att läsa pricksäkra och insiktsfulla serier från bland annat Max Gustafson, Malin Biller och Yvette Gustafsson. Minna Svensson har jag inte stött på tidigare, men blev förtjust i hens klara bilder och ironiska berättarsätt i ”Saker som män i min omgivning säger till mig” (ovan). Blev också fäst vid Sara Elgeholms serie om livet som funkisförälder.

Antologin innehåller en stor blandning av teckningsstilar och berättarsätt, så här finns säkert något för alla att läsa! Väldigt aktuellt och något man bör läsa inför detta valår.

Anette Bengtsson