Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Porträtt av Marie Severin tecknat av Michael Netzer från Wikimedia Commons. Publiceras i enlighet med licensen CC BY-SA 3.0
  • Nyheter
Bild & Bubbla har nåtts av nyheten om att Marie Severin gått ur tiden den 29 augusti 2018. Severin var verksam som serietecknare och färgläggare i närmare 50 år och gjorde sig tidigt ett namn i en mansdominerad bransch. Under åren har hon blivit mest känd för sitt arbete för EC Comics och Marvel Comics, där hon var med och skapade figuren Spider-Woman.
Omslaget till Spider-Woman nummer 1 (1978). Bild: Joe Sinnott. Copyright Marvel Comics.

Omslaget till Spider-Woman nummer 1 (1978). Bild: Joe Sinnott. Copyright Marvel Comics.

Marie Severin föddes den 21 augusti 1929. Fadern var född i Norge och arbetade som modedesigner. Som vuxen hade Marie Severin olika kontorsjobb innan brodern John, som var serietecknare för EC Comics lockade över henne till förlaget som färgläggare 1949. Inom kort färglade hon allt från förlaget och arbetade även med retuschering. Severin var mycket ambitiös och läste på om både färglära och tryckteknik.

När EC gick under i spåren av 1950-talets moralpanik jobbade hon under några år med illustration och diversejobb för en den federala banken innan hon 1959 fick jobb hos det som skulle bli Marvel Comics som förlagets huvudsakliga färgläggare, en position som hon behöll fram till 1972. Hon arbetade även som tecknare och tuschare för Marvel, ibland i samarbete med brodern John, på serier som Dr. Strange, Sub-Mariner, Hulk, Conan, Kull the Conqueror, Daredevil, Fragle Rock, Muppet Babies med flera. 1976 designade hon dräkten åt den nya figuren Spider-Woman.

Under 1990-talet gjorde hon några superhjälteparodier och under tidigt 2000-tal gjorde hon sina sista jobb genom att göra nya färgläggningar åt återutgivningar av serier från EC Comics. 2007 drabbades hon av stroke för första gången, och det var  i sviterna av ett annat strokeanfall som hon slutligen gick bort den 29 augusti 2018.

Omslaget till Kull the Conqueror nr 10 (1973. Bild: Marie Severin, tusch: John Severin.

Omslaget till Kull the Conqueror nr 10 (1973. Bild: Marie Severin, tusch: John Severin.