Generic filters
Exact matches only

Wicked Hero

Fanzin

Av: Adrian Malmgren
Omfång: 28 sidor
Format: A5
Pris: 100 kr
Kontakt: adrian.t.malmgren@gmail.com
Hemsida: www.adrianmalmgren.com

För de flesta som hängt med i seriesvängarna under de senaste tre åren kräver Adrian Malmgren ingen större introduktion. Han har på kort tid skapat sig ett fotfäste inom såväl webbeserie-som fanzinfronten med sitt mangainfluerade, läckert originella Wicked Hero-serie, som i viss mån hänger ihop med hans resa som transperson och -aktivist.

Malmgren har dock – av ren kärlek till sitt hantverk, förmodar jag – valt en betydligt mer utmanande väg än att påbörja ett projekt och sedan gasa på. Han har nämligen under de senaste fyra åren omarbetat första delen i Wicked Hero inte mindre än fyra gånger. I inledningen till detta senaste, med all sannolikhet sista, omarbetning konstaterar han: “Serieskapande är sällan en linjär process, och ibland måste en misslyckas flera gånger om för att kunna göra sina serier … Tricket är att lära sig av sina misstag och fortsätta teckna.”

wicked_hero_utdragHär börjar alltså Wicked Hero-resan fullt ut – på synnerligen stark nivå, vad gäller såväl tecknandet, berättandet som färgläggningen. Den “stygga” hjälten vi följer heter Adrian, och har mer än namnet gemensamt med sin upphovsperson, även om storyn är långt ifrån självbiografisk. Adrian ifråga är en hacker från en dystopisk värld som lyckas transportera sig till en annan dimension, som i sin tur framstår som ren utopi: jämställdhet och empati råder, normen är könslös och inget patriarkat finns inom sikte. Men är det inte alltihop lite för bra för att vara sant…?

Fanzinet bjuder på en lovande inledning på Adrians resa i denna misstänkt perfekta värld. För att förstå premisserna i storyn är det visserligen nödvändigt att läsa baksidestexten, för det är förhållandevis lite kring både det dystopiska i Adrians förflutna och det utopiska i hans nutid som framgår tydligt i själva serien. Men jag räknar med att det hela kristalliserar sig desto mer på Wicked Heros utlovade 200+ sidor, vars framväxt det finns all anledning att se fram emot.

Henri Gylander