Generic filters
Exact matches only

Vi har i alla fall serier

Fanzin

Av: Olika skapare i Serieettan
Omfång: 52 sidor x 2 volymer
Format: A5
Pris: Uppgift saknas
Instagram: @serieskolan_kvarnby

vi har utdrag1Som jag konstaterat förr, brukar det vara med en påtaglig förväntan som jag tar mig an höstens första fanzin från Serieskolan i Malmö. Det är här man ofta för första gången kommer i kontakt med serieskapare som inom loppet av ett par år blir de nya stjärnorna på svenska seriehimlen – i snitt två-tre per årskull – och får en liten försmak av vad som komma skall. Ibland är det alldeles uppenbart vilka de nya stjärnskotten är (läs t ex mina lovord om Moa Romanova i recensionen av motsvarande fanzinet Tänk inte på det från 2016), medan det andra gånger tar något längre för magin att mogna fram.

vi har utdrag 3Dubbelfanzinet Vi har i alla fall serier presenterar en tecknarkull som för mig är sedan tidigare rakt igenom okänt, med undantag på Jakob Habinc, vars fanzinsvit Jazza med Jacob jag vid det här laget recenserat flerfaldigt. I den ständigt relevanta vardagsrealistiska genren utmärker sig utöver Habinc även Vanja Ivarsson och Marieke van Tour. På ”motsatta” sidan, dvs fantasyfronten, är det Nathalie Karlsson som håller fanan högt med sin vackra och i proffsigaste laget tecknade Mort Profonde (bild till höger).

Några större estetiska eller berättarmässiga innovationer bjuder nuvarande Serieettan inte på – än så länge. Men den intressantaste och kanske även mest originella tecknarstilen tillhör Bianca Casco, vars inledande Regnbyn (bild längst upp) lyckas på ett fungerande sätt frigöra sig från rutindelningen, och låter ögat vila i en behaglig balans mellan svärta, tomma ytor och skafferingar.   

Serien med överlägset mest substans storymässigt är däremot Aline av Matilda Josephson. Liksom den kaxiga före detta kollegan i närbutiken lämnat bestående intryck hos skaparen, lämnar serien det hos mig – påminnandes därmed om att det är stark story som är a och o i serieskapandets hantverk. Med mer övning på teckningsfronten kan det bära en bra bit för Matilda Josephsons del.