Generic filters
Exact matches only

Fakta

Tempo bok 21 Tempo bok 21
Av: Författare: André-Paul Duchâteau, Jean-Michel Charlier
Tecknare: Tibet, Albert Uderzo, Victor Hubinon
Översättare: Jens E. Røsåsen
Redaktör: Hege Høiby
Omfång: 143 sidor i färg
Format: 280 x 207 mm, mjuka pärmar
Utgivare: Egmont Kids Media Nordic
Utgivningsår: 2018
Språk: Norska
Utgivningsland: Norge
ISBN: 9788242959119

Tempo bok 21

Böcker En deckargåta, ett flygäventyr och ett sjörövaräventyr bjuds det på i Tempo 21.

Under ledning av Hege Høiby har norska Egmont sedan 2014 drivit ett ambitiöst projekt med att återutge franska och belgiska serier från den gamla serietidningen Tempo (1966–1983) som album. I den här – den tjugoförsta – volymen ingår ett äventyr med Allan Falk (Ric Hochet) – Skyggen fra fortiden (av André-Paul Duchâteau och Tibet) – ett äventyr med Max Tailer og Smack (Tanguy et Laverdure) – Kampen om prototypen (av Jean-Michel Charlier och Albert Uderzo) – och ett med Rødskjegg (Barbe-Rouge) – Rødskjeggs sønn (av Jean-Michel Charlier och Victor Hubinon).

Inget av dessa trevliga gamla album har publicerats på svenska. I första hand var det Rødskjegg som jag var intresserad av i denna volym. Några enstaka avsnitt av serien har faktiskt gått i Sverige, i SM-Special i början av 1980-talet (under namnet Röde Piraten). De äventyren var tecknade av Jijé. Men detta är tidigare (serien gick ursprungligen i Pilote 1962) och tecknades av Victor Hubinon – seriens ursprungliga tecknare. Serien skrevs av Jean-Michel Charlier. Charlier och Hubinon gjorde även flygserien Buck Danny tillsammans i belgiska Spirou-tidningen.

En rolig detalj med serien Rødskjegg är att några av huvudpersonerna i denna serie var förebilderna till sjörövarna i Asterix. Från början var det bara ett infall från Goscinnys och Uderzos sida, men idag är förmodligen karikatyrerna mer världsberömda än ursprungsfigurerna. De har fått ett eget liv. Även Fantomen-tecknaren Georges Bess har en gång ritat in Rødskjegg och gänget i ett Fantomen-äventyr (som de historielösa färgläggarna lyckades sabba helt vid repriseringen genom att ge den rödskäggige fel skäggfärg).

I just det här äventyret är inte kapten Rødskjegg med alls. Som titeln kanske antyder lite så handlar det istället om sonen Eric, som befinner sig i fångenskap när äventyret börjar. Kanske är det Eric som är seriens egentliga huvudperson. Äventyret kretsar denna gång kring en grupp galärslavar som hamnar i kläm mellan de franska och turkiska flottorna. De måste uppbåda stora mått av list och mod för att klara biffen.

Om man gillar Charliers andra serier, Blueberry (tecknad av Jean Giraud), Buck Danny, Jaktfalkarna, Marc Dacier (tecknad av Eddy Paape) och så vidare så är Rødskjegg naturligtvis ett måste. Även om man inte gör det så bör man beakta volymen av rent seriehistoriska skäl. Och man har även deckargåtan med Allan Falk kvar att suga på!

Utdrag ur Rødskjegg Jean-Michel Charlier och Victor Hubinon i Tempo nr 21.