Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Poster till utställningen Bamse och Dundermysteriet.
  • Nyheter
Skolbarn och serieintresserade har under perioden 28 mars till 19 augusti 2018 kunnat ta del av den interaktiva utställningen Bamse och Dundermysteriet på Fredens Hus på Uppsala slott. Med sina egna och andras barn som förevändning har Bild & Bubblas utsände gjort ett reportage från en påkostad och lyckad miljöutställning.

Något har hänt med miljön. Varför växer inte Farmors dunderklockor och Lille Skutts morötter som de ska? Bamse och Dundermysteriet är en interaktiv utställning där besökarna får hjälpa Bamse och hans vänner att rädda miljön. Bakom det hela ligger (inte helt oväntat) ärkekapitalisten Krösus Sork.

Fast i verkligheten presenterades utställningen av det lokala bostadsbolaget Uppsalahem och Fredens Hus på Uppsala slott i samarbete med Bamse-redaktionen. Utställningen har tagits fram med hjälp av förskolebarn och det märktes att det fanns ett tydligt barnfokus.  Steg för steg fick besökarna ta reda på vad som var fel genom att hitta ledtrådar och undersöka miljöer som Farmors hus, Lille Skutts morotsland, Krösus Sorks kontor och Fjärilsdalen. Det fanns många roliga smådetaljer och saker att pilla och interagera med.

I slutet av utställningen fick man testa sina återvinningskunskaper och rita en egen uppfinning som skulle kunna rädda miljön. I samband med utställningen anordnades även workshops för skolbarn på temat hållbarhet och demokrati.

Utställningen sammanföll också (som av en händelse) med att Bamses sång- och dansföreställning besökte stadens konserthus samma höst.