Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
  • Nyheter
Lilla Fridolf julalbum 2018 drogs in och en helt ny upplaga fick tryckas upp på grund av en serie med förlegade uttryck som slunkit igenom den redaktionella kontrollen. "Att man kan missa en sådan grej 2018 gör att man blir skitförbannad", säger Semics förlagschef Måns Gahrton.

Det var i november 2018 som Aftonbladet kablade ut nyheten att årets julalbum med Lilla Fridolf-repriser innehöll ett ”rasistiskt uttryck”. I serien får Lilla Fridolf svart färg i ansiktet, varpå ett barn utbrister: ”Mamma titta! Där går en riktig neger!”.

Den stora folkstormen och den väntade mediala kalabaliken verkade dock utebli, men förlaget agerade resolut och drog snabbt in hela upplagan. ”Att man kan missa en sådan grej 2018 gör att man blir skitförbannad”, sade Semics förlagschef Måns Gahrton till Aftonbladet. Även på Egmont, som producerar album i samarbete med Semic för försäljning i jultidningskatalogen, var man ångerfull. ”Det känns väldigt hemskt och vi beklagar om någon tagit illa vid sig”, sade Jonas Lidheimer på Egmont.

När en ny upplaga kom ut några veckor senare hade hela innehållet bytts ut, inte bara serien i fråga. Detta gav upphov till en tillfällig hausse på Tradera, där ett exemplar från första upplagan sålde för 575 kr i november. Sedan dess verkar marknaden ha lugnat sig en smula och album från första upplagan går nu för under nypris. En hel del album som såldes via jultidningsombuden flyter fortfarande runt.