Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fjodor Fjodor
Av: Författare: Pelle Forshed
Tecknare: Pelle Forshed
Redaktör och formgivare: Josefin Svenske
Omfång: 84 sidor i färg
Format: 240 x 170 mm, mjukpärm
Utgivare: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
ISBN: 9789129702668

Fjodor

Böcker Pelle Forshed gör sin första barnserie för Rabén & Sjögren och resultatet är både lättläst och sympatiskt.

Det som är extra roligt med Rabén & Sjögrens satsning på högkvalitativa barnserier är att svenska serieskapare som normalt sett inte är verksamma inom genren fått chansen att prova på den. I spåren på bland annat Loka Kanarp och Emelie Östergren följer nu Pelle Forshed, mest känd för humorserien Stockholmsnatt och på senare år för mer allvarstyngda serieromaner som De anhöriga (2012) och Under tiden (2018).

Fjodor, den seriebok som Forshed gjort för Rabén & Sjögren, utkom redan 2017. Och det är inte lika mycket slapstick och asgarv över boken som omslaget ger vid handen. Visst är boken full med underfundig humor och vardagskomik, men vad viktigare är finns det en huvudperson som får vara både feg och ängslig. Så där som många av oss faktiskt var som barn, men aldrig vågade visa för andra än möjligen våra föräldrar. (Om ens det.) Fjodor smyger till exempel ut ur klassrummet för att han är rädd för att göra bort sig under högläsningen, och han vågar inte vara ärlig med att bjudmaten på vuxenfesten är äcklig. Båda gångerna slutar det med kaos. Och när han faktiskt försöker vara modig går det lika illa då med.

Forsheds berättelse är tydligt förankrad i verkligheten men tillåts då och då blomma ut i exceptionella händelser som gör det hela både spännande och roligt. Lättläst och sympatiskt!