Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
Annons i The Hollywood Reporter undertecknad skådespelarna Scarlett Johansson (Black Widow), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Hulk), Robert Downey Jr. (Iron Man), Jeremy Renner (Hawkeye), and Chris Evans (Captain America), 14/11 (?) 2018
  • Nyheter
Serielegenden Stan Lee, som tillsammans med bland annat Jack Kirby och Steve Ditko skapade Marvels universum och kända serie- och filmfigurer som Spider-Man, Fantastic Four, Hulk och X-Men, gick bort den 12 november 2018. Vi har samlat några väl valda minnesord från människor i serie- och filmbranschen.

Stan Lee blev hela 95 år, men var ändå så pass pigg att han gjorde publika framträdanden ända fram till 2016. När han dog i november 2018 hade han varit dålig en längre tid med symptom som hjärtklappning och lunginflammation.

Kondoleanser och minnesord började strömma in så fort som nyheten kablades ut via amerikanska medier och uppmärksammades även av svensk press. Svenska Dagbladet publicerade till och med en understreckare om Stan Lee skriven av Christer Larsson.

Visst höjdes någon enstaka kritisk röst om att Stan Lee roffat åt sig äran för Marvels superhjältar från tecknarna, men inget väckte sådant rabalder som ett uttalande från programledaren och politiske kommentatorn Bill Maher om att sorgen över Stan Lee var överdriven och att serier bara var till för barn. Många tog det som ett hån av inte bara Stan Lee utan även av seriemediet i stort.

Längre texter om Stan Lee i samband med dennes bortgång publicerades även i Bild & Bubbla nr 218 (1/2019).

Filmen Captain America: The Winter Soldier hämtade inspiration från miniserien. © Marvel/Disney

”Det kommer aldrig finnas någon som Stan Lee. I decennier har du försett unga och gamla med äventyr, tillflykt, trygghet, självförtroende, inspiration, styrka, vänskap och glädje. Han utstrålade kärlek och vänlighet och kommer lämna ett bestående tomrum i så många, många liv.”
– Chris Evans (skådespelare som bl.a. spelat Human Torch och Captain America); Twitter-inlägg 12/11 2018

”Tack för att du gjorde min barndom mycket mer spännande med dina häpnadsväckande superhjältar. Tack för att du inspirerade mig att tänka stort och ha stora drömmar. Tack för Hulk, Thor, Fantastic Four och många fler. Du kommer vara saknad. Vila i frid.”
– Gene Simmons (basist i Kiss, seriefan och serieförfattare), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Marvel-fansen hade en vän i Stan Lee. Han införde den berömda spalten ”Stan’s Soapbox” för att kunna tala direkt till sina läsare och höll en personlig ton som sällan ses i dagens serietidningar. I jakten på nya sätt att göra serier tog Stan också initiativ till ”The Marvel Method” med idékläckning och teckningsfas [där tecknaren fick bildsätta serien och författaren skriva dialogen efteråt]. På sätt skapades några av branschens mest klassiska historier. (…) En hel generation av unga läsare utökade och stärkte såväl ordförråd som allmänbildning genom att läsa Stans berättelser. De sista åren sysslade Stan med nya projekt utanför Marvel, men han höll alltid ett vakande öga på det universum som han hade skapat och såg med stolthet hur det fortsatte växa och utökas. Stan jobbade oförtröttligt med att sälja in Marvels intellektuella egendom och figurer till filmindustrin, och hans lustiga inhopp i Marvels filmer och TV-serier har blivit en viktig del av det arv han lämnar efter sig. (…) Marvel och hela Walt Disney Company vill hylla Stan Lees liv och gärning och framför vår eviga tacksamhet för en arbetsinsats som saknar motstycke. Varje gång du öppnar en Marvel-tidning kommer Stan att finnas där.”
– Marvel Comics & The Walt Disney Company, pressmeddelande 12/11 2018

”Ingen har haft större betydelse för min karriär och allt vi gör på Marvel Studios än Stan Lee. Stan lämnar efter sig ett extraordinärt arv som kommer att överleva oss alla. Vi tänker på hans dotter, hans släkt och hans miljoner fans.
– Kevin Feige (VD för Marvel Studios), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Vi har förlorat ett konstnärligt geni. Stan Lee var en pionjär i superhjältarnas universum. Jag är stolt över att vara en liten del av hans arv och att ha gestaltat en av hans figurer.”
– Hugh Jackman (skådespelare som bl.a. spelat Wolverine), Twitter-inlägg 12/11 2018

Thor var en av de hjältar som Stan Lee och Jack Kirby förde samman i The Avengers Huvudskurk i första numret var ingen mindre än Loki! Omslag av Jack Kirby och Dick Ayers. © Marvel Comics

”En sorgens dag. Vila i kraft, farbror Stan. Du gjorde världen till en bättre plats med din moderna mytologi och din förkärlek för allt trassel med att vara människa … Du gjorde oss extra mänskliga … övermänskliga, till och med. Jag är ärad över att ha varit en liten del av Stan Lees stjärnbild.”
– Mark Ruffalo (skådespelare som bl.a. spelat Bruce Banner/Hulk), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Fan … Vila i frid, Stan. Tack för allt.”
– Ryan Reynolds (skådespelare som bl.a. spelat Deadpool), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Tack @TheRealStanLee för möjligheten att fly från verkligheten och den stora förmånen att få bo i de världar du har skspat!! Du fick så många att tro på godhet, hjältar, skurkar, spänning, och mest av allt var du generös och snäll mot os alla. Vila i frid.”
– Samuel L. Jackson (skådespelare som bl.a. spelat Nick Fury), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Förkrossad över att man kompis Stan har gått bort. Han var min barndoms inspirationskälla, en läromästare när jag var ny i branschen och en riktigt snäll farbror. Jag kommer sakna honom enormt mycket.
– Frank Miller (serieskapare), Twitter-inlägg 12/11 2018

”Det är tjugo år sedan jag blev intervjuad för Stan Lees dödsruna för första gången. Jag är glad över att han lyckades lura liemannen och leva så länge. Nu när Stan är borta innebär det också slutet på en era. Han var den glada försäljaren som serierna behövde. Och han allitererade faktiskt när man pratade med honom.”
– Neil Gaiman (serieskapare och författare); Twitter-inlägg 12/11 2018

”Han förändrade sättet vi ser på hjältar och de moderna serierna kommer för alltid att bära hans outplånliga kännetecken. Hans smittande entusiasm påminde oss alla om varför vi en gång i tiden förälskade oss i den här typen av historier. Excelsior, Stan.”
– DC Comics, pressmeddelande 12/11 2018

En sida från den sekvens ur Amazing Spider-Man nummer 33 som av många räknas som Steve Ditkos kreativa höjdpunkt på serien. Copyright: Marvel Comics

”Oj. Jag har så mycket att säga om den här mannen att det kommer ta ett bra tag för mig att destillera ned allt till en enda text som jag känner mig bekväm med att publicera här. Jag hade tänkt skriva en text i förväg, men det var aldrig prioriterat. Även om han varit dålig ett par år nu kändes det som om man aldrig skulle dö. Och om han gjorde det skulle någon bara hitta på ett sätt för honom att komma tillbaka i nästa nummer. Hans bedrifter inom serievärlden var verkligen fantastiska. Kanske handlade de inte om vad alla verkar tro, men jag hyser inga tvivel om deras omfattning eller livskraft.”
– Mark Evanier (serieskapare och seriehistoriker), ”Stan Lee, R.I.P.” på bloggen ”News From Me” 12/11 2018

”Lees sanna geni låg inte i hans gärning som författare eller kreatör, utan i hans roll som redaktör och hur han pushade författarna i rätt riktning för att de skulle kunna blomma ut. Lees prosa ljöd som skojfriska överdrifter från en inkastare på ett nöjesfält, smittande och fulla med alliterationer, och detta bidrog även till att ge Marvels titlar ett sammanhållande drag som gjorde dem till fansens favoriter.”
– Jeet Heer (journalist), ”Stan Lee: the Midwife of the Marvel Universe” i The New Republic 13/11 2018

”Det var länge sedan Lee slutade skriva, men om man vill få en förståelse för hans bidrag till mediet och hans betydelse för seriebranschen, behöver man bara gå tillbaka till hans gamla pratbubblor. Där, opåverkad av tidens tand, flödar den magiska energin lika obehindrad som någonsin.”
– Noah Berlatsky (journalist), ”The larger-than-life huckster dialogue of Stan Lee” i The Verge 13/11 2018

”Vi vill hylla hans konstnärliga gärning, de tusentals män och kvinnor som genom åren fått jobb genom den, de miljontals människor som även i fortsättningen kommer att underhållas av den och framför allt hans oefterhärmliga kvickhet, anständighet och ödmjukhet. Stan, vi älskar dig, vi kommer att sakna dig och vi är tacksamma över att få representera en liten bit av ditt fantastiska arv.”
– Annons i The Hollywood Reporter undertecknad skådespelarna Scarlett Johansson (Black Widow), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Hulk), Robert Downey Jr. (Iron Man), Jeremy Renner (Hawkeye), and Chris Evans (Captain America), 14/11 (?)2018

Annons i The Hollywood Reporter undertecknad skådespelarna Scarlett Johansson (Black Widow), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Hulk), Robert Downey Jr. (Iron Man), Jeremy Renner (Hawkeye), and Chris Evans (Captain America), 14/11 (?) 2018

”Killen som skapade Spider-Man och Hulk har dött och Amerika sörjer. En djup, djup sorg för en man som inspirerade miljoner människor till att, jag vet inte, se en film kanske. […] Jag har ingenting mot serietidningar – jag har själv läst en del när jag var liten och inte hade några Bröderna Hardy-böcker kvar att läsa. Men på den tiden förutsatte både vuxna och barn att serier var till för barn och att man skulle gå vidare till storpojkeböcker utan bilder när man blev vuxen. Men för ungefär tjugo år sedan hände det något – vuxna bestämde att de inte behövde sluta med saker de höll på med som barn. Och så låtsades de att serietidningar i själva verket var sofistikerad litteratur. […] Jag säger inte att vi nödvändigtvis blivit dummare. […] Problemet är att vi ödslar vår intelligens på dumma saker. Det är nog bara i ett land där man tycker att serier är viktiga som man väljer Donald Trump [till president].”
– Bill Maher (TV-programledare och politisk kommentator), 17/11 2018

Omslaget från X-Men nr 1 (september 1963), tecknat av Jack Kirby. © Marvel Comics

”Enligt många är det Spider-Man (1963) som är Lees mest lyckade hjälte. Spider-Man skapades i samarbete med tecknaren Steve Ditko (som dog tidigare i år), och liksom många andra hållbara superhjältar brottas Spider-Man med ett filosofiskt problem: den balans som måste finnas mellan makt och ansvar. Peter Parkers bristande ansvarskänsla och maktberusningen efter att han fått sina superkrafter har vållat hans farbrors död. Till skillnad från Batman reagerar Spider-Man inte primärt med hämndbegär utan inser i stället att en människa definieras av hur han eller hon ställer sina tillgångar till samhällets förfogande: med stor makt följer stort ansvar. Ett om möjligt ännu mer påtagligt återkommande tema i Lees serier är hur de superkrafter som hans hjältar uppvisar har en baksida och hur hjältarna brottas med någon form av funktionsnedsättning. Listan på superhjältar med funktionsnedsättningar eller dödliga sjukdomstillstånd kan göras lång: Daredevil, Ben Grimm, Iron Man, Dr Strange, och flera av mutanterna i X-Men, för att bara nämna några. Greppet att ge superhjälten en utmaning som hänger ihop med superkrafterna var inte ny (Dr Mid-Nite från 1941 räknas ofta som den första funktionsnedsatta hjälten) men tillsammans med olika tecknare skapade Lee ett antal lyckade figurer som utvecklade en central tematik för superhjältegenren: att en kraft definieras som ond eller god i sin samverkan med miljön där den uppstår. (…) Det universum han var medskapare till innehåller figurer som är heroiska, komplicerade och neurotiska nog att passa in i ett klassiskt drama eller till och med i en stor roman.”
– Christer Larsson (universitetslektor, seriebutiksägare och en av arrangörerna till Uppsala Comix), ”Under strecket: Stan Lee såg människan bakom superhjälten” i Svenska Dagbladet 15/11 2018

Omslaget till klassiska Fantastic Four nr 1 (1961), tecknat av Jack Kirby och möjligen tuschat av George Klein. © Marvel Comics

”[D]et är 1960-talets superhjälteserier på Marvel som gör Stan Lee till en legend av stora mått. Serier må vara ett ”platt” medium, men Lees dialoger är vad som både driver på historien och får läsaren att tro på den unika och trovärdiga personligheten hos varje enskild figur. (…) Den uppsättning superhjältar Lee var medskapare till, The Fantastic Four, Spider-Man, Avengers, X-Men med flera, är inte bara fantastiskt bra superhjälteserier. För första gången fick superhjälteserien dessutom ett trovärdigt universum som bakgrund till dysfunktionella hjältar med existentiella familjeproblem. Denna socialrealism var revolutionerande, och Marvel tajmade det hela väl med 60-talets motkultur.”
– Thomas Karlsson (Seriefrämjandets ordförande), ”Excelsior! – Stan Lee 1922–2018” i Bild & Bubbla nr 218 januari 2019