Generic filters
Exact matches only

Fakta

S.K.O.M. Part 1 S.K.O.M. Part 1
Av: Olivia "Ollie" Severin
Omfång: 56 sidor
Format: A4
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
Kontakt: Instagram: @severinovaart
Kontakt: oliviaseverin@gmail.com
S.K.O.M. Part 2 S.K.O.M. Part 2
Av: Olivia "Ollie" Severin
Omfång: 76 sidor
Format: A4
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
Kontakt: Instagram: @severinovaart
Kontakt: oliviaseverin@gmail.com
S.K.O.M. – Skandinaviska Kungliga Ockulta Motståndet S.K.O.M. – Skandinaviska Kungliga Ockulta Motståndet
Av: Olivia "Ollie" Severin
Omfång: 16 sidor
Format: A4
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
Kontakt: Instagram: @severinovaart
Kontakt: oliviaseverin@gmail.com

S.K.O.M. Part 1–3

Fanzin

S.K.O.M. (Skandinaviska Kungliga Ockulta Motståndet) känns som ett svenskt kriminaldrama med en urban fantasy-twist. Det är ett spännande universum där en militär rörelse vid namn S.K.O.M. tar hand om och undersöker ockulta händelser i Sverige under 80-talet.

Vi börjar med det första av de tre fanzinen, Ondrej and the Jotun, Part I of III, som startar med en mardröm i mars år 1982. Ondrej är märkvärt påverkad av mardrömmen han just upplevt, vilket visar sig när det inte går så bra på morgonträningen, trots att hans vän Mattis försöker muntra upp honom. När de senare åker ut på uppdrag för att leta efter en försvunnen vandrare i bergen, faller både Ondrej och Mattis ner i ett hål i en grotta och råkar bli vittnen till en ritual utförd av Fenrisorden. I ritualen används vandraren de letat efter som ett mänskligt offer för att framkalla en jotun (jätte).

Jag blev smått besviken då de gick in i grottan och direkt började skjuta på alla, så fort de upptäckt den hemliga orden. Det känns som att läsaren gick miste om att ta del av mysteriet om vilka Fenrisorden var/är, om det finns fler än de som var samlade i grottan, vad de vill, vad deras planer är och så vidare.

Seriens layout är i vissa fall aningen förvirrande och man får titta en extra gång för att hänga med i vad som händer. Konversationerna är ibland lite stela och hastiga. Men underhållande ändå! Det är lätt att känna en fin och mysig vänskap mellan Ondrej och Mattis.

Mattis and the Scream of the Gloso utspelar sig 1984, två år efter händelserna i första fanzinet. Dock får vi ingen koppling till händelserna två år tidigare och fanzinet skulle kunna läsas som en fristående berättelse. Här fokuserar berättelsen istället på Mattis och ger lite glimtar av hans bakgrund, men utan att ge några tydliga svar på vad som egentligen hänt honom i det förflutna.

Historien är välskriven, men i vissa fall är det återigen lite otydligt i bildspråket vad det är som händer. Vissa bilder är coola och effektfulla, särskilt de på djur, men andra känns smått framstressade och skulle ha mått bra av att få lite extra tid spenderat på sig.

Eftersom denna berättelse bara kommer att bestå av tre delar, hade det varit bra för läsaren att få lite mer vetskap om karaktärerna och deras bakgrunder för att kunna forma ett band till dem och vilja följa dem. Särskilt i sådana här historier, där karaktärerna blir inblandade i olika fall och mysterier i varje kapitel, är det viktigt att läsaren har något att följa, som de olika karaktärerna och deras reaktioner på händelser som binder ihop allt.

Det tredje och sista fanzinet heter S.K.O.M. – Skandinaviska Kungliga Ockulta Motståndet, ett kortare fanzin på 16 sidor helt i färg, och denna gång skrivet på svenska. Berättelsen utspelar sig under oktober år 1985 i Stockholm och är antagligen en liten sidoberättelse till de tidigare S.K.O.M.-fanzinen. Fokus här är däremot inte på någon av de anställda i S.K.O.M., utan på en självutnämnd monsterjägare som försöker döda storsjöodjuret. Det vill säga tills S.K.O.M. dyker upp, stoppar honom och förklarar att storsjöodjuret är fridlyst.

Färgpaletten är snygg och bra utvald för att passa ett Stockholm nattetid när mystiska ockulta ting sker.

Severin har en mycket intressant värld att bygga sina berättelser inom. Jag hoppas få se fler varelser och liknande ur svensk/nordisk mytologi dyka upp och ser fram emot att läsa mer från denna värld!

© Olivia Severin

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 220 (3/2019). Texten återges med skribentens tillåtelse.