Generic filters
Exact matches only

Fakta

Det där om Markus Det där om Markus
Av: Helena Menanda
Omfång: 12 sidor
Format: A5
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Uppgift saknas
Kontakt: Instagram: @menanda_serier
Kontakt: Uppgift saknas

Det där om Markus

Fanzin

Här kan vi snacka om en serienovell som knappast lämnar någon oberörd. Om man sedan blir berörd på ett bra sätt, eller illa berörd, av berättelsens slut, är en annan femma. Men det är klart en stark liten story som förmedlas här – av allt att döma hämtad ur verkligheten, dock berättad med den drömska och symbolladdade framtoning som Helena Menanda allt mer gjort till sitt signum.

Fanzinet inleds med ett slags »för-serie«, som har ganska lite med huvudberättelsen att göra och som lustigt nog dessutom är lika lång som huvudberättelsen. Men den innehåller vass och väl illustrerad dialog, så bra att man inte velat vara utan den. Genom dialogen får läsaren en lite djupare bild av huvudpersonen – eller tja, i varje fall av hennes sexuella preferenser – än man hade fått annars. Som underlag till den egentliga storyn, den där om Markus, fungerar inslaget fint. Sedan är det mest Markus, ett festivalragg med ett minst sagt mörkt förflutet, som står i fokus i resten av fanzinet.

Såväl estetiskt som berättarmässigt är Det där om Markus kanske det starkaste som Helena Menanda tecknat hittills, och det finns all anledning att hoppas på fortsättning till denna vågade, vemodiga och vackra historia.

© Helena Menanda

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 221 (4/2019). Texten återges med skribentens tillåtelse.