Generic filters
Exact matches only

Fakta

Fantomen Kids – Kit och Heloise på äventyr Fantomen Kids – Kit och Heloise på äventyr
Av: Författare: Jens Hansegård och Mikael Sol
Tecknare: Jan Bielecki
Omfång: 68 sidor
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Egmont Publishing
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Hjältar
ISBN: 978-91-7621-451-0

Fantomen Kids – Kit och Heloise på äventyr

Böcker Fantomens barn får eget seriealbum. Smart, men mest för barn.

Det var 1979 som Lee Falk och Sy Barry introducerade Fantomens barn, tvillingarna Kit och Heloise. Vid det här laget har de hunnit bli tonåringar, men det är tveksamt om det någonsin kommer att bli något generationsskifte i serien. Samtidigt blir läsarna allt äldre och återväxten bland de unga är dålig. Fantomen Kids är ett försök att nå ut till en yngre läsarskara, det ser man tydligt i de okomplicerade historierna och en teckningsstil där Jan Bielecki verkar ha inspirerats av skämtserier och manga. För mig kan det kännas lite förenklat ibland, men så är ju vuxna heller inte målgruppen.

© Jan Bielecki och Egmont Publishing

Detta album återtrycker tre äventyr från serietidningen Fantomen, de första två skrivna av Jens Hansegård, känd för sina manus till Bamse, medan det sista äventyret signerats Mikael Sol, redax själv. I det första avsnittet tränar tvillingarna djungelöverlevnad och tar itu med två stereotypa hipsters som vill stjäla Llongos guldskatt. En klassisk djungelhistoria. Nästa äventyr verkar inspirerat av Harry Potter och mysterieböcker för unga. Tvillingarna går på internatskola och löser ett fall med ett spöke och en gammal djungelmask. Det sista äventyret är kanske det mest allvarsamma, då det tar upp tjuvjakt och gör ett försök att förklara mekanismerna bakom den svarta marknaden. En rolig detalj är att tvillingarna här får var sin egen Fantomen-dräkt: en lila (som i USA) och en röd (som i Italien).

Att ge Fantomen Kids ett eget album är ett smart drag för att locka in yngre läsare som normalt inte skulle köpa Fantomen. Det återstår att se om det ger någon effekt. Min tioåring har haft en egen prenumeration på Fantomen, och han var inte särskilt imponerad av detta album. »Det är mycket snyggare teckningar i den vanliga tidningen«, var hans kommentar.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 221 (4/2019). Texten återges med skribentens tillåtelse.