Generic filters
Exact matches only

Fakta

Death Save Death Save
Av: Rune Ryberg
Omfång: 250 opaginerade sidor
Format: 270 x 197 mm, mjuka pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Forlæns
Utgivningsår: 2019
Språk: Danska
Utgivningsland: Danmark
Klassifikation: Berättelser
ISBN: 978-87-91611-86-5

Death Save

Böcker Rybergs nya seriebok är jättetjock – och bra! Death Save utsågs faktiskt till bästa danska serie 2019.

För några år sedan gav Rune Ryberg oss ett trevligt album som hette Jätte (i original hette det Gigant). Det var roligt och vilt tecknat, lite psykedeliskt. (Den som vill läsa recensionen kan leta upp Bild & Bubbla nr 2/2015.) När jag såg att det hade kommit ut ett nytt verk av Ryberg kände jag att det nog kunde vara något som var värt att kika på. Han har även gjort några andra serier efter att han blev klar med Jätte. Bland annat något som heter Turbo Fang.

Även om figurerna i det nya albumet Death Save är ödlor, ankor, katter och så vidare måste vi ändå betrakta detta som en rimligt realistisk berättelse om några ungdomar som växer upp i en stad. Bass och Rick har känt varandra sedan de var små barn. Småbarnsårens harmlösa lekar förbyts efter hand mot farligare bus. De försöker på olika sätt undvika inse att vuxenlivets ansvarstagande står för dörren.

Först antog jag att handlingen utspelade sig i Köpenhamn eftersom det står Politi på polisbilarna. Men namn på personer och butiker, vissa broars utseende och en del annat i bakgrunden indikerar att platsen snarare är New York eller någon annan amerikansk storstad. En annan möjlighet är att de hela tiden befinner sig i någon liten skitig förort i Danmark som i huvudpersonernas fantasi förvandlas till coola platser som Bronx eller Harlem. Ungdomarnas liv kretsar kring flipperspel. En av kompisarna, som kanske är en delfin, är nog en korsning mellan Flipper från filmen och den autistiske Tommy i The Whos rockopera.

Egentligen är detta mer Quadrophenia än Tommy, om vi verkligen ska fortsätta jämföra seriealbumet med dessa gamla The Who-filmer som det var ungefär tusen år sedan jag såg? Det finns nog mer närliggande objekt att använda för att beskriva Rybergs konst. Kanske har han sneglat lite på Vaughn Bodé? Det är väl mest ödlornas ansikten som leder mig i den riktningen.

Death Save är absolut ingen hippieserie. Ingen modsserie heller, om någon förletts till att tro det? Kanske behöver man inte tala om någon särskild generations decennium. Det är ganska tidlösa teman som berörs. Man hinner tänka på Ung rebell, Summertime Blues, Rumble Fish och lite annat … Det hade antagligen nästan lika gärna kunnat hända i en stad i vilda västern på 1800-talet och handla om rodeo, eller i nutid och haft några e-sportare i centrum.

Jag blir naturligtvis tvungen att googla. Det visar sig att folk på fullt allvar håller på med flipper fortfarande år 2019! Det finns till och med stora internationella mästerskap. Titeln Death Save är förstås en flipperterm. Det är en svår manöver, som endast en duktig spelare klarar av att utföra. Tydligen går en death save endast att göra på vissa flipperspelsmodeller.

De flesta av de övriga ingredienserna i en uppväxtskildring finns också med: kärlek, vänskap, svek, farliga gäng, droger, framtidsdrömmar, sorglösa upptåg och pojkstreck.

Ibland bygger Ryberg upp humoristiska situationer i sina historier. Men egentligen är det inte nödvändigt! Jag kommer flera gånger på mig själv med att sitta och skratta åt hans figurer även när de egentligen inte gör något roligt, bara för att de ser så skeva och skojiga ut.

Och färgerna … ja, färgerna får en att le hela tiden. En av Rybergs tidigare serier vann ett särskilt färgläggningspris. Jag visste inte ens att det fanns färgläggningspriser. Men han är även värd ett färgläggningspris för Death Save, det är ett snyggt album. Men när danskarna delade ut Pingprisen för 2019 var det inte specifikt förläggningen som handlade i fokus – Death Save fick faktiskt pris för bästa danska serie!

Utdrag ur Death Save av Rune Ryberg. Copyright Forlæns